Tradiții și obiceiuri în Ajunul Crăciunului! Ce trebuie să faci astăzi ca să ai noroc în tot anul 2021
Publicat pe 24.12.2020 la 12:38 Actualizat pe 24.12.2020 la 12:39
Deja nu mai este un secret pentru nimeni faptul că Ajunul Crăciunului reprezintă ultima zi în care gospodinele pregătesc cele mai delicioase bucate pentru ziua de Crăciun! Chiar și așa, Ajunul vine și cu o serie de tradiții și obiceiuri! Ce trebuie să faci astăzi ca să ai noroc în tot anul 2021? Toată lumea trebuie să știe asta!
- Tradiții și obiceiuri în Ajunul Crăciunului!
- Ce trebuie să faci astăzi ca să ai noroc în tot anul 2021?
- Toată lumea trebuie să știe asta!
Fie că ești mic sau mare, nu ai cum să nu iubești sărbătorile de iarnă, dar mai ales, Crăciunul. Românii așteaptă cu sufletul la gura sărbătoare Nașterii Domnului Iisus Hristos, fiind un prilej numai bun de a împărtăși bucuria cu cei dragi, dar mai ales, de a se delecta cu cele mai gustoase preparate. Chiar și așa, deși este una dintre cele mai iubite sărbători, să nu uităm că vine și o serie de tradiții și obiceiuri.
Tradiții și obiceiuri în Ajunul Crăciunului! Ce trebuie să faci astăzi ca să ai noroc în tot anul 2021?
Din vechi strămoși se obișnuiește ca în noaptea de Ajun, copiii să meargă din casă în casă pentru a cânta ”Moș Ajun”, anunțând în acest fel Nașterea Domnului. De altfel, nu mai este un secret pentru nimeni că Mos Ajun ar fi fost, de fapt, frate geamăn cu Moș Crăciun, mai ales că cei doi seamănă leit. Pe lângă asta, Moș Ajun a fost și ultimul dintre apostoli.
Toți românii trebuie să-și înfrumusețeze casa în noaptea de Ajun cu crenguțe de vâsc, globuri roșii, lumânărele și simobluri ale Nașterii Domnului. Pe lângă faptul că împodobesc casa, acest obicei le aduce și noroc. Să nu uităm că de pe masa de Crăciun nu trebuie să ne lipsească fructele, mai ales merele, care se spune că aduc sănătate în fiecare zi a anului viitor.
În Ajunul Crăciunului copiii trebuie să mănânce bostan
De asemenea, tot pentru a avea noroc în tot anul 2021, oamenii nu au voie să mănânce nimic în noaptea de Ajun. Gospodinele trebuie să fiarbă pentru masa de Ajun toate felurile de bucate și trebuie să aibă masa plină, plină, pentru a le avea și în anul următor. Tot din vechi strămoși se spune că în Ajunul Crăciunului copiii trebuie să mănânce bostan pentru a fi sănătoși tot anul care vine.
Nu uităm nici de cele care nu și-au găsit marea dragoste pe parcursul acestui an. Fetele nemăritate trebuie să țină post negru pentru a-și putea visa ursitul. În ziua de Ajun, se spune că femeile trebuie să iasă în livadă cu mâinile pline de aluat și să atingă fiecare pom spunând: “Cum sunt mâinile mele pline cu aluat, așa să fie pomii încărcați cu rod la anul”.
La țară, gospodarii trebuie să își strângă de prin sat toate lucrurile pe care le-au dat cu împrumut de-a lungul anului, pentru ca sărbătorile să le găsească acasă. În caz contrar, se spune că proprietarii vor avea pagubă tot anul care vine. În noaptea de 23 spre 24 decembrie, în multe zone ale țării, românii trebuie să facă masa de Ajun pentru sufletele morților, neapărat cu produse de post.
Preotul trebuie să fie nelipsit de la masa de Ajun și să guste și să binecuvânteze toate alimentele.
Citește și: Cele mai ghinioniste cadouri! Ce să nu primești în dar ca să nu îți dai viața peste cap