Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare. Rugăciunea pe care să o rostești astăzi dacă vrei să îți meargă bine
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 04.05.2024 la 09:51
Actualizat pe 04.05.2024 la 09:51
Astăzi, 4 mai 2024, creștii sărbătoresc Sâmbăta Mare, care marchează ultima zi din Săptămâna Patimilor. În această zi, înainte de Învierea Mântuitorului, sunt respectate cu sfințenie o mulțime de tradiții și obiceiuri.
- Ce să nu faci în Sâmbătă Mare
- Tradiții și superstiții înainte de Înviere
Astăzi, în Sâmbăta Mare, Biserica Ortodoxă prăznuiește pogorârea Mântuitorului Iisus Hristos în iad și se face legătura între Moartea și Învierea lui Iisus Hristos. Odată coborât la iad, se spune că Hristos le-a propovăduit celor adormiți cuvântul Evangheliei și i-a scos pe Adam și Eva din lumea întunericului.
Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare
Sâmbăta Mare simbolizează trecerea de la moarte la viață, de la păcat la mântuire. Este ziua în care durerile încep să se transforme în bucurie.
Credincioșii din diferitele colțuri ale țării respectă, în Sâmbăta Mare mai multe tradiții și obiceiuri lăsate din moși strămoși.
În această noapte, credincioșii primesc Lumina Sfântă, iar preoții săvârșesc slujba Învierii. Oamenii merg la biserică îmbrăcați în haine noi, care simbolizează curățarea trupului, alături de cea a sufletului.
Sâmbătă seara, înainte de slujba de Înviere, în special la ţară, gospodinele pregătesc coşul cu bucate, ce urmează să fie dus la biserică, pentru a fi sfinţite de preot.
Se spune că în această zi, vasele trebuie puse în cuptor doar cu mâna dreaptă, iar numărul tăvilor în care se face cozonacul sau pasca trebuie să fie cu soț, altfel pot apărea necazuri în anul care urmează.
În Sâmbăta Mare nu se fac nunți, botezuri și alte evenimente.
Fiind o zi atât de mare pentru credincioși, nu se spală rufe, nu se coase și nu se tricotează.
Rugăciunea pe care să o rostești astăzi dacă vrei să îți meargă bine
"Doamne Iisuse Hristoase, Judecătorul meu Preadrept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în rai.
Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, că să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și șuie mintea mea la cer, că să mă bucur de Față Ta.
Așa Doamne, primește umilită mea rugăciune că o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la înălțarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.
Îndură-Te, Doamne, și de cei vii și de cei răposați, pentru rugăciunile Sfinților Tăi, către care zic și eu, nevrednicul: O, fericiți servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetați a va ruga Lui, ziua și noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociți pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviință. Amin."