Tradiţii şi obiceiuri pentru Ajunul Înălţării Domnului. Ce este bine să faci miercuri, 16 mai
Publicat pe 15.05.2018 la 09:20 Actualizat pe 16.05.2018 la 11:06
Joi, 17 mai, creştinii sărbătoresc una dintre cele mai mari sărbători de peste an, Înălţarea Domnului, care are loc la 40 de zile după Învierea Domnului. În Ajunul acestei mari sărbători, creştinii se pregătesc aşa cum cere datina.
Joi, 17 mai, creştinii sărbătoresc una dintre cele mai mari sărbători de peste an, Înălţarea Domnului, care are loc la 40 de zile după Învierea Domnului. În Ajunul acestei mari sărbători, creştinii se pregătesc aşa cum cere datina.
Pe de o parte, pentru ziua de 17 mai, pentru Înălţarea Domnului, este vorba de grija pe care oamenii au avut-o pentru suflet şi trup în această perioadă, la care se adaugă pregătirea pentru mersul la biserică. Pentru această zi, gospodinele încep pregătirile din Ajunul Înălţării Domnului, acestea punând tot ce au ele mai bun pe masă.
Aşadar, gospodinele se trezesc dis de dimineaţă şi încep pregătirile pentru ziua de 17 mai, de Înălţarea Domnului. Cozonacul este primul care este frământat pentru a avea timp să crească, iar apoi urmează înroşitul ouălor, care sunt unele dintre cele mai importante alimente în această zi. De asemenea, de pe masă nu lipsesc sarmalele, ciorba şi pasca. Dintre toate aceste bucate, gospodinele duc şi la biserică, acolo unde împart pentru sufletele celor plecaţi dintre noi, pentru ziua de 17 mai, de Înălţarea Domnului. Tot în Ajunul Înălţării Domnului, bărbaţii pregătesc crengi de nuc, care se duc la biserică pentru a fi sfinţite, potrivit tradiţiei pentru ziua de 17 mai, de Înălţarea Domnului.