Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Ioan Botezătorul. Ce se întâmplă dacă plângi pe 7 Ianuarie

Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Ioan Botezătorul. Ce se întâmplă dacă plângi pe 7 Ianuarie © arhivă

Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Ioan Botezătorul duminică, 7 ianuarie. Se spune că a doua zi după Bobotează încheie sărbătorile de iarnă. În multe sate şi oraşe ale ţării, se păstrează tradiţii şi se ţine cont de toate superstiţiile. 

În fiecare an, pe 7 ianuarie, Biserica îl prăznuieşte pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Fiul lui Dumnezeu. Conform Vechiului Testament, Ioan Botezătorul este ultimul prooroc care a anunţat venirea lui Iisus Hristos.

În această zi, toate gospodinele aduc la biserică bucate şi le împart nevoiaşilor, în principal celor care îi poartă numele Sfântului. Aproximativ două milioane de români îşi serbează onomastica pe 7 ianuarie. 

Tot pe 7 ianuarie, în mai multe zone ale ţării, tinerele neveste se întâlnesc cu cele care sunt căsătorite de mai mult timp şi discută despre mariajele lor. La final, se încinge o mare petrecere!

Ce se întâmplă dacă plângi pe 7 Ianuarie

Din generaţie în generaţie, s-au transmis mai multe superstiţii legate de această zi. Se spune că, cine va sta trist pe 7 ianuarie, va fi necăjit tot anul. De asemenea, tot pe 7 ianuarie, credincioşii nu trebuie să consume vin roşu pentru că acesta aminteşte de martirajul Sfântului Prooroc Ioan. În schimb, se bea vin alb sfinţit în biserică.

O altă superstiţii spune că este interzis să tai alimente cu cuţitul! 


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro