Tradiții și superstiții în ziua de Bobotează. De ce își pun fetele busuioc sub pernă

Tradiții și superstiții în ziua de Bobotează. De ce își pun fetele busuioc sub pernă © arhiva

Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, precum și Sfântul Ioan Botezătorul, din 7 ianuarie, marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă. Ziua de Bobotează cuprinde motive specifice de sărbătoare, însă aceasta are și foarte multe superstiții.

Ziua de 6 ianuarie ,atunci când se sărbătorește Botezul Domnului sau Bobotează, e o zi încărcată cu multă liniște sufletească, dar și cu multe superstiții. 

În special oamenii de la sate țin foarte mult cont de acestea pentru a le merge bine tot anul, iar fetele se pregătesc intens pentru această sărbătoare. 

În ziua de Bobotează precum și în Ajunul acesteia sau de Sfântul Ioan Botezătorul și opt zile după aceea nu se spală rufe pentru că apele sunt sfințite. 

Una dintre cele mai cunoscute superstiții este că în noaptea de Bobotează fetele își visează ursitul. Aceasta își leagă pe inel un fir roușu de mătase și un fir de busuioc pe care îl pun sub perna. Bărbatul pe care acesta îl vor visa va fi cel cu care se vor căsători. 

O altă superstiție întânlnită destul de des este că fetele care vor cădea pe gheață de Bobotează sigur în acel an se vor mărita.

Tradiția mai spune că Ajunul Bobotezei este una dintre cele mai geroase zi a anului și că în această noapte viitorul poate fi citit în oglindă. 
 


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro