Tradiții și superstiții de Sfântul Ștefan. Ce să faci în a treia zi de Crăciun ca să-ți meargă bine tot anul
Publicat pe 26.12.2019 la 20:51 Actualizat pe 26.12.2019 la 21:18
Creștin-ortodocșii sărbătoresc Sfântul Ștefan în a treia zi de Crăciun, primul martir al Bisericii și unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos.
Creștin-ortodocșii sărbătoresc Sfântul Ștefan în a treia zi de Crăciun, primul martir al Bisericii și unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos.
Sfântul Ștefan se sărbătorește în fiecare an, la data de 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun. Creștin-ortodocșii îl cinstesc pe Sfântul Ștefan prin fapte bune, care nu rămân nerăsplătite. În ziua de 27 decembrie, sunt câteva superstiții de care ar fi bine să ținem cont, dacă vrem să avem noroc în anul ce urmează.
De Sfântul Ștefan, este bine să evităm excursiile la munte, dar și în locuri izolate, care ne-ar putea pune viața în pericol. Conform unei tradiții, se pune că pentru sporul casei, dar și pentru sănătatea apropiaților care sunt în suferință, este bine să dăruim o icoană cu Sfântul Mucenic Ștefan în această zi sau o candelă nouă care este aprinsă.
Totodată, în semn de apreciere pentru Sfântul Ștefan, creștin-ortodocșii se împacă cu persoanele cu care sunt certați, ca dovadă de iubire și respect pentru cei dragi. O altă tradiție este pregătirea așa-numitelor pâinici ale lui Ștefan, dintr-un aluat asemănător cu cel al cozonacului. Aceste pâinici se sfințesc de către preot la biserică și se împart persoanelor tinere care poartă numele de Sfântul Ștefan, pentru pomenirea sufletelor celor care au murit în circumstanțe dramatice.
Rugăciunea pentru binele familiei
Aşa ne luminează şi pe noi, Sfinte Ştefane, şi noi am greşit, Cum i-ai iertat pe oamenii cei răi, Te roagă lui Hristos necontenit; Te roagă pentru noi, cei păcătoşi, Ce azvârlim cu pietre în minuni, Să fim şi noi ca tine, credincioşi, Şi decât suntem, să fim… mult mai buni!. Amin!".