Tradiții și superstiții de Sfântul Dumitru. Ce este interzis să faci în această zi
Publicat pe 23.10.2019 la 09:52 Actualizat pe 23.10.2019 la 09:54
Pe data de 26 octombrie, este mare sărbătoare la români. Creștin-ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Ilie, aceasta fiind ultima sărbătoare a toamnei. În această zi importantă, credincioții merg la Slujba de la biserică și renunță la trebuirile gospordărești.
Pe data de 26 octombrie, este mare sărbătoare la români. Creștin-ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Ilie, aceasta fiind ultima sărbătoare a toamnei. În această zi importantă, credincioșii merg la Slujba de la biserică și renunță la trebuirile gospordărești.
Sfântul Dumitru 2019. Sâmbătă, 26 octombrie, este sărbătoare mare pentru toți creștinii, iar în această zi sfântă trebuie să se țină cont de anumite lucruri, simple de altfel, ca să-ți meargă bine tot anul și de la care nu trebuie să te abați. Credincioții trebuie să renunțe la treburile casnice, dar nici fetele care nu sunt măritate nu scapă de interdicții.
Sfântul Dumitru 2019. Cu o seară înainte de Sfântul Dumitru, oamenii de la sat fac un foc mare în curte sau pe un deal, acolo unde se strânge toată familia și chiar vecinii. Există și un obicei, din moși-strămoți, potrivit căruia copiii sar în jurul focului pentru a fi sănătoși, iar tinerii pentru a se căsători.
Sfântul Dumitru 2019. În această zi sfântă, fetele pun busuioc în dreptul oglinzii și și aici este vorba despre o tradiție. Câte persoane vor observa busuiocul la oglindă atât de mulți pretendenți vor avea fetele nemăritate. Totodată, fetelor care nu sunt măritate le este interzis să-și perie părul în această zi de sărbătoare. Se spune că numărul firelor de păr care vor pica în acea zi este egal cu numărul ghinioanelor de care vor avea parte tot anul.
Tropar Sfântul Dumitru
"Mare mucenice Dimitrie, izvorâtorule de mir, cel care ai ruşinat păgânătatea, plecându-ne genunchii înaintea ta, ne rugăm ţie cu umilinţă: Tu, cel care stai înaintea lui Hristos, vindecă-ne prin rugăciunea ta de patimile sufleteşti şi trupeşti care ne apasă! Luminează-ne sufletele moleşite de păcate, tu, cel care te-ai luptat cu tăria Duhului pentru adeverirea credinţei adevărate! Fereşte-ne,sfinte, prin iubitoarea ta mijlocire, de orice întâmplări rele: de boli, de neputinţe, de potop, de foc, de cutremur, de vrajbă, de lipsuri, de războiul dintre noi, de vrăjmaşii văzuţi şi de cei nevăzuţi şi de toate primejdiile, ca să ne învrednicim şi noi, păcătoşii, în veacul ce va să fie, ca împreună cu tine şi cu toţi sfinţii, să-L slăvim cu bucurie pe Dumnezeu şi să devenim părtaşi vieţii veşnice. Amin!".