Tradiţii şi superstiţii de Vinerea Mare. Ce trebuie să facă creştinii în cea mai tristă zi din an
Publicat pe 25.04.2019 la 14:25 Actualizat pe 25.04.2019 la 14:44
Vinerea Mare este cea mai importantă zi din Săptămâna Patimilor pentru că este amintită ziua în care IIsus Hristos a fost răstignit şi a murit pentru omenire.
Vinerea Mare este cea mai importantă zi din Săptămâna Patimilor pentru că este amintită ziua în care IIsus Hristos a fost răstignit şi a murit pentru omenire.
Vinerea Mare este o zi specială şi plină de semnificaţie, iar oamenii au avut întotdeauna mai multă grijă la comportamentul lor în această zi.
În continuare vă prezentăm mai multe tradiţii şi superstiţii legate de Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. În această zi, creştinii merg cu flori la biserică şi trec pe sub Domnul, adică trec pe sub o masă, pe care se află Sfântul Epitaf. În seara de Vinerea Mare, la biserică are loc Prohodul Domnului, iar întreaga slujbă este una tristă, de înmormântare.
În timpul slujbei, credincioşii dau ocol bisericii de trei ori şi cântă lăudând dragostea Lui Dumnezeu. De asemenea, la finalul slujbei, preotul împarte fiecărui creştin din florile aduse la biserică, flori ce se lasă la uscat, iar în momentul în care cineva se sperie este bine să fie afumat cu acestea.
Tot la finalul slujbei, creştinii pleacă acasă cu lumânări aprinse, cu care ocolesc casele pentru a fi ferite de rele. Tot în Vinerea Mare, creştinii obişnuiesc să ţină post negru sau dacă nu pot astfel, încearcă să mănânce mai puţin şi să aibă mai multă grijă la comportamentul lor.
De asemenea, în Vinerea Mare gospodinele încep să pregătească bucatele pentru masa de Paşte şi evită să se ducă la muncile câmpului sau să coasă, să spele sau să calce.
O.P.