Trufele românești pe cale de dispariție! Un kilogram ajunge la mii de lei
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 29.11.2024 la 15:42
Actualizat pe 29.11.2024 la 15:42
Trufele românești sunt pe cale de dispariție din cauza braconajului. Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) trage un semnal de alarmă și își dorește schimbarea unei legi pentru ca ciupercile să fie protejate.
- Trufele românești pe cale de dispariție!
- Un kilogram ajunge la mii de lei
Trufele românești sunt pe cale de dispariție! Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) avertizează că „diamantele negre ale pădurii”, așa cum sunt denumite riscă să dispară din cauza braconajului.
Trufele românești sunt pe cale de dispariție
România este o țară bogată și plină de resurse. Cu toate acestea, trufele românești sunt pe cale de dispariție. Există mai mulți braconieri care culeg trufele în mod ilegal cu ajutorul unor câini speciale, care distrug ecosistemele forestiere și aduc pagube în procesul de regenerare.
Prețul lor a fost redus semnificativ, deoarece sunt vândute pe piața neagră, în urma practicilor ilegale. Suma la care se găsesc în magazinele de specialitate este una ridicată, de aproximativ 3.000 de lei.
Trufele se găsesc în mai multe soiuri în România
În România se găsesc mai multe soiuri de trufe, inclusiv cea albă, fiind considerată una dintre cele mai scumpe tipuri din lume, dar și cele negre.
Pentru combaterea braconajului, ANPM propune modificarea Legii Mediului și a Ordinului nr 410/2008, conform căruia doar persoanele juridice să obțină autorizații pentru a recolta trufele. Astfel, controalele ar fi mult mai intense și s-ar putea reduce braconajul.
De mai multe ori, autoritățile locale emit acorduri ilegale de recoltare pe anumite terenuri ce nu pot susține trufele și susține activitatea braconierilor.
Principalele specii de trufe care pot fi recoltate sunt:
Trufa neagră de vară se recoltează în perioada mai-septembrie. Este cunoscută și sub denumirea de „trufa de vară” și are un parfum delicat, cu arome de alune și ciuperci. Suprafața este neagră și rugoasă, iar interiorul variază de la maro deschis la maro închis, cu vene albe.
Trufa neagră de iarnă (Tuber brumale) are o aromă mai intensă și o textură mai fermă. Este asemănătoare cu trufa neagră de vară, dar parfumul său este mai profund, fiind potrivită pentru preparate savuroase de iarnă. Perioada de recoltare este cuprinsă între noiembrie și martie
Trufa albă (Tuber magnatum) este una dintre cele mai valoroase trufe, cu un parfum puternic, inconfundabil, și o pulpă deschisă la culoare, cu vene fine. Este folosită în preparate gourmet datorită aromei sale intense. Se recoltează între octombrie - decembrie.
Trufa de Burgundia are ca perioada de recoltare între septembrie și decembrie. Este similară cu trufa neagră de vară, dar are un parfum mai intens. Este des întâlnită în pădurile de foioase din România.