Ultima dorință a lui ÎPS Pimen. Unde a spus ierarhul că vrea să fie înmormântat: „Aici mi-am trăit cei mai frumoși ani”
Publicat pe 20.05.2020 la 08:54 Actualizat pe 20.05.2020 la 08:55
ÎPS Pimen s-a stins din viață în noaptea de marți spre miercuri, lăsând în urmă multe lacrimi și regrete. Arhiepiscopul a vorbit în ultimul interviu acordat, despre moarte. ÎPS Pimen a mărturisit atunci unde și-ar dori să fie înmormântat.
ÎPS Pimen s-a stins din viață în noaptea de marți spre miercuri, lăsând în urmă multe lacrimi și regrete. Arhiepiscopul a vorbit în ultimul interviu acordat, despre moarte. ÎPS Pimen a mărturisit atunci unde și-ar dori să fie înmormântat.
Starea de sănătate a lui ÎPS Pimen, în vârstă de 90 de ani, s-a deteriorat grav în ultima perioadă. Din păcate, în noaptea de marți spre miercuri, ierarhul a trecut la cele veșnice, în urma unui al doilea atac de cord. Infectat cu coronavirus, ÎPS Pimen a beneficiat de tratamentul cu plasmă și de altele, revoluționare, dar fără succes.
În ultimul interviu acordat pentru Monitorul de Suceava, ÎPS Pimen a vorbit despre moarte și despre cum și unde își dorește să fie înmormântat.
ÎPS Pimen și-a dorit să fie înmormântat în Bucovina pentru că „aici mi-am trăit cei mai frumoși ani din viața mea, frumusețe în cadrul culturii și a credinței”.
„Am ales loc de înmormântare Sihăstria Putnei, un schit al Mănăstirii Putna. De ce mi-am ales acest loc de înmormântare? Pentru că după ocuparea Bucovinei de către Austria, la un an sau doi, împăratul a dat dispoziție ca în școlile primare din Bucovina să se introducă predarea în limba germană.
Și acești sihaștri au făcut scrisoare către împărat, scrisoare de protest. Au spus că dacă se va întâmpla așa se va desființa neamul românesc. Nu s-a dat curs cererii lor, lucrurile au mers înainte. Dar acești sihaștrii… Sihaștri iubitori de țară și de neam românesc… Iar oamenii de aici, de la Putna, au contribuit la formarea mea și la zidirea mea sufletească”, mai spunea ÎPS Pimen.
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților preciza atunci că și-a pregătit sicriul, ștergarele și lumânările. De asemenea, își imagina că, după ce va fi băgat în mormânt și lumea va pleca, va rămâne doar groparul și se va auzi în surdină „Marșul funebru, de Chopin, Balada lui Ciprian Porumbescu, ceva din Rapsodia lui George Enescu și un bucium”.
„Sicriul mi l-am pregătit. Este din lariță. L-am pregătit frumos, m-am așezat în el, am văzut că încap. Ștergarele le-am pregătit, lumânărele le-am pregătit, mai trebuie să fiu pus în sicriu și băgat în mormânt”, spunea ÎPS Pimen în 2019.