Urmează Săptămâna Patimilor. Ce semnificație are și cum trebuie să se poarte credincioșii
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 06.04.2023 la 11:28
Actualizat pe 06.04.2023 la 11:28
Au mai rămas doar câteva zile până intrăm în Săptămâna Patimilor, cunoscută și ca Săptămâna Mare, ultimele 7 zile ale postului Paștelui, care au menirea de a-i pregăti pe credincioși pentru Înviere. Iată cu trebuie să se poarte oamenii în această perioadă și ce tradiții și obiceiuri se respectă în România.
- Urmează Săptămâna Patimilor
- Ce semnificație are și cum trebuie să se poarte credincioșii
Postul Paștelui, considerat cel mai greu și aspru dintre toate posturile, se încheie cu Săptămâna Mare, sau Săptămâna Patimilor, care este imediat după Florii. Pentru credincioși, fiecare zi a acestei săptămâni are o semnificaţie specială până la marea sărbătoare a Învierii Domnului.
Ce semnificație are Săptămâna Patimilor și cum trebuie să se poarte credincioșii
Pentru credincioși, așa cum spuneam și anterior, fiecare zi din Săptămâna Patimilor are o semnificație aparte. În biserici, pe parcursul întregii săptămâni, preoții țin slujbe numite denii, care se săvârșesc seara, începând cu Duminia Floriilor, până în Vinerea Mare, când are Prohodul Domnului.
În duminica Floriilor este marcată intrarea lui Iisus în Ierusalim. Lunea Mare este considerată ca fiind prima zi a Patimilor lui Iisus. Marțea Mare, care mai este cunoscută și ca Marțea Seacă, este ziua în care Iisus le-a povestit celor 12 ucenici ai săi două parabole: Cea a celor 10 fecioare și a talanților. În Miercurea Mare, picioarele lui Iisus au fost spălate de Maria Magdalena cu propriile lacrimi, în semn de căință și în aceeași zi Iuda l-a vândut pe Iisus fariseilor pentru 30 de arginți. Joia Mare este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor, ziua în care se amintește Cina cea de Taină. În Vinerea Mare se ține post negru pentru că este ziua care marchează momentul suferințelor pe care Mântuitorul le-a îndurat în drum spre muntele Golgota, acolo unde a fost răstignit. Sâmbăta mare marchează momentul în care trupul Mântuitorului este îngropat.
Ce să faci în Săptămâna Mare
În Săptămâna Mare credincioșii fac curățenie generală în toată locuința. De luni și până miercuri inclusiv, oamenii pot face treabă pe lângă casă sau pot munci la câmp.
În Joia Mare, credincioșii duc la biserică mâncare și băutură: colaci, prescuri, vin, miere de albine și diverse fructe, pentru a fi sfințite și împărțite. În cele mai multe locuri, Joia Mare este ziua în care se roșesc ouăle.
În Vinerea Mare, numită și Vinerea Neagră, în biserici se oficiază Denia Prohodului, conform tradiției, credincioșii care se întorc de la Biserică, aduc acasă lumina Prohodului acasă, și înconjoară locuința ținând în mână lumânarea aprinsă. În această zi se ține post negru, însă credincioșii care nu pot face asta nu trebuie să mănânce urzici, iar în mâncare nu se pune oțet, deoarce lui Iisus i s-a dat să bea oțet după ce a fost biciuit.
Citește și: De ce nu se spală rufe în Vinerea Mare a Paștelui