Valoarea tichetelor de masă şi a celor pentru creşă va fi majorată. Care este suma de care vor beneficia acum românii
Publicat pe 17.05.2018 la 12:48 Actualizat pe 17.05.2018 la 13:32
Tichetele de creşă există în România din anul 2006, dar puţine persoane sunt cele care ştiu despre asta. Tichetele de creşă au fost introduse prin Legea nr. 193-2006. Nu toată lumea poate beneficia, însă, de acestea, ci doar cei care îndeplinesc anumite creterii.
Veşti bune pentru angajatorii care primesc tichete de masă lunar. Din această lună valoarea acestora va creşte şi, de asemenea, şi a celor de creşă. Astfel, valoarea unui tichet de masă va creşte de la 15,09 la 15,18, adică valoarea lor a crescut cu doar nouă bani, potrivit Bugetul.ro.
De cealaltă parte, valoarea tichetelor de creşă a fost majorată cu 10 lei. Dacă până acum acestea erau în valoare de 440, de acum vor fi de 450 de lei, potrivit Oridinului Ministerului Muncii.
Cine poate beneficia de tichete de creşă şi care sunt documentele necesare
Tichetele de creşă există în România din anul 2006, ele fiind introduse prin Legea nr. 193-2006. Nu toată lumea poate beneficia, însă, de acestea, ci doar cei care îndeplinesc anumite creterii.
Aşadar, părinţii care pot primi tichete de creşă trebuie să aibă copii cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani şi trebuie să nu beneficiaza de concediul si de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap. Astfel, părinţii care îndeplinesc aceste criterii pot primi în fiecare lună tichete de 430 de lei din partea angajatorului, potrivit avocatnet.ro.
Angajaţii care pot benficia de aceste tichete de creşă pot primi fie pentru copii naturali, fie copii adoptaţi sau pentru cei care au primit tutela.
Acestea sunt actele necesare pentru a beneficia de tichete de creşă
- cerere pentru acordarea tichetelor de cresa;
- actul doveditor eliberat de cresa sau, dupa caz, unitatea educationala la care este inscris copilul;
- declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte sau, dupa caz, tutorele nu beneficiaza de tichete de cresa;
- declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte nu beneficiaza de concediul si indemnizatia care se acorda pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare;
- livretul de familie eliberat potrivit Hotararii Guvernului nr. 495/1997 privind continutul, eliberarea si actualizarea livretului de familie, cu modificarile ulterioare. In situatia in care nu a fost eliberat livretul de familie, cererea va fi insotita de copia certificatului de nastere al copilului sau a extrasului de nastere. In cazul in care s-a prezentat extrasul de nastere, beneficiarul tichetelor de cresa are obligatia ca in termen de 30 de zile de la eliberarea certificatului de nastere sa depuna copia acestuia la angajator;
- alte documente solicitate de angajator, dupa caz, potrivit regulamentului intern prevazut la pct. 9.1.
Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
O.P.