Varianta Omicron nu este așa de periculoasă cum s-a crezut. Medicul Radu Țincu anunță sfarșitul pandemiei: "Se poate discuta...”
Publicat pe 07.12.2021 la 16:21 Actualizat pe 07.12.2021 la 16:21
Medicul Radu Țincu a vorbit despre infectarea cu tulpina Omicron. Acesta susține că va avea loc o creștere a numărului de cazuri, însă virusul nu este atât de periculos pe cat s-a speculat. Iată ce a mărturisit doctorul!
- Pandemia ar putea să se termine în 2022
- Iată ce a mărturisit medicul Radu Țincu!
Medicul Radu Țincu anunță o creștere a infectărilor cu virusul Omicron
Primele cazuri de infectări cu tulpina Omicron au fost deja depistate la noi în țară. Acest virus a stârnit îngrijorări pe întreg globul. Radu Țincu, medic primar terapie intensivă toxicologie la Spitalul Floreasca din Capitală a explicat la ce trebuie să ne așteptăm în perioada următoare. Doctorul susține o creștere rapida cazurilor, însă menționează că varianta Omicron nu este atât de periculoasă pe cât s-a crezut.
„Eu cred că va exista fără discuţie o creştere a numărului de cazuri cu Omicron. Vedem că e confirmată în peste 38 de ţări, iar dacă ne uităm ce s-a întâmplat în Africa de Sud, la începutul lunii noiembrie erau 300 de cazuri, iar acum sunt peste 8.000, ceea ce arată transmisibilitatea extrem de ridicată a acestei variante.
Datele preliminare pe care le avem, dar încă nu sunt finalizate cercetările, se pare că determină forme uşoare şi medii de boală, ceea ce ar reprezenta un avantaj. Datele din acest moment arată şi că vaccinurile îşi păstrează din eficienţă. Nu ştim însă care este gradul de eficienţă pe care aceste vaccinuri îl vor avea, însă nu vom putea vorbi de o lipsă totală de eficienţă în cazul anticorpilor produşi fie prin vaccinare, fie prin boală”, a declarat Radu Ţincu pentru ziare.com.
Radu Țincu anunță sfârșitul pandemiei
Medicul Radu Țincu anunță că varianta Omicron poate fi una asemănătoare cu tulpina Delta, însă a menționat că de această dată, nu este exclus să fie o infecție banală. Medicul a menționat că se poate vorbi de sfârșitul pandemiei în anul 2022 și că există precedente în acest sens.
„Poate să se întâmple acest lucru (n.r. - tulpina Omicron să marcheze sfârşitul pandemiei) odată ce virulenţa scade foarte mult şi formele sunt uşoare, se poate discuta, într-adevăr, de un sfârşit al pandemiei, lucru care s-a mai întâmplat şi cu pandemiile din trecut, în care virusurile au devenit fie mai blânde, fie la un moment dat, printr-o mutaţie genetică extrem de nefavorabilă, au dispărut într-o perioadă de timp în mod spontan”, a declarat Radu Ţincu pentru aceeași sursă.