Vești bune pentru angajații din România! Cine sunt cei care pot beneficia de zece zile de concediu în plus pe an
Publicat pe 03.03.2024 la 10:33 Actualizat pe 03.03.2024 la 10:33
Angajații din România au parte de vești bune! Puțini știu, însă salariații au dreptul la zece zile de concediu în plus pe an. Este unul dintre beneficiile de care foarte puțini știu. Iată ce prevede acest concediu și cum poți beneficia de el!
- Zece zile de concediu în plus pe an pentru români
- Puțini angajați își cunosc drepturile
Salariații din România au dreptul la un beneficiu, mai exact zece zile libere de la stat, de care foarte puțin angajați știu.
Ei bine, angajații români au dreptul de a lipsi de la muncă în cazul unor situații neprevăzute de urgență familială, printre care boală sau accident, potrivit ultimelor modificări aduse Codului Muncii în 2023, actualizate în 2024. Mai mult decât atât, potrivit legii, ei sunt nevoiți însă să notifice în prealabil angajatorul.
Zece zile de concediu în plus pe an pentru români
În acest fel, este vorba despre o modificare a articolului 152^2 introdus prin Legea nr. 283/2022 și actualizat în 2024. Concret, aceasta permite anagajaților să absenteze de la locul de muncă, în situații critice generate de boli sau accidente.
De asemenea, tot potrivit reglementărilor, perioada de absență nu poate depăși perioada de zece zile lucrătoare, într-un an calendaristic.
Și asta nu este tot. În acest sens, angajatul și angajatorul trebuie să stabilească de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absență.
Proceduri și sancțiuni
Totodată, în cazul în care nu sunt prezentate dovezi privind urgența familială transformă aceste absențe în absențe nemotivate, fiind înregistrate în ReviSal, conform procedurilor stabilite în Regulamentul intern.
Schimbări semnificative în Codul Muncii 2024
Potrivit Codul Muncii 2024, începând din acest an, angajații din România vor avea parte de două zile libere suplimentare în luna ianuarie. Acestea vin pe lângă cele trei deja existente.
Ei bine, în 2024, cele două zile libere au căzut în weekend, și anume sâmbătă și duminică.
Este vorba despre zilele de 6 ianuarie (Botezul Domnului sau Boboteaza) și 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul) care s-au adăugat zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, alături de 1 și 2 ianuarie și de Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată pe 24 ianuarie.
Principalele drepturi ale angajatului
Potrivit Codului Muncii 2024, salariatul are următoarele drepturi:
Dreptul la salarizare pentru munca depusă;
Dreptul la repaus zilnic și săptămânal;
Dreptul la concediu de odihnă anual;
Dreptul la egalitate de șanse și de tratament;
Dreptul la demnitate în muncă;
Dreptul la securitate și sănătate în muncă;
Dreptul la acces la formarea profesională;
Dreptul la informare și consultare;
Dreptul de a lua parte la determinarea și ameliorarea condițiilor de muncă și a mediului de muncă;
Dreptul la protecție în caz de concediere;
Dreptul la negociere colectivă și individuală;
Dreptul de a participa la acțiuni colective;
Dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat;
Dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care îi asigură condiții de muncă mai favorabile, dacă și-a încheiat perioada de probă și are o vechime de cel puțin șase luni la același angajator.
CITEȘTE ȘI: Schimbări semnificative în Codul Muncii 2024. Angajații au primit în plus două zile libere legale