Vești bune pentru pensionari! Cine sunt cei care nu trebuie să plătească factura de încălzire
Publicat pe 23.02.2024 la 09:05 Actualizat pe 23.02.2024 la 09:05
Vești bune pentru pensionarii din România! Cine sunt cei care nu sunt nevoiți să plătească factura la încălzire. Anunțul făcut de Ministerul Muncii cu privire la acest sprijin.
![Doi vârstinici pe monede, pe un fundal alb Doi vârstinici pe monede](https://img.spynews.ro/?u=https%3A%2F%2Fspynews.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2024%2F2%2F23%2F329348%2Fimg-20240223t090409902.jpg&w=1200)
Cine sunt pensionarii care nu sunt nevoiți să plătească factura la încălzire
Arhivă
- Cine sunt pensionarii care nu trebuie să plătească factura la încălzire
- Vești bune
Până la data de 1 martie 2024, pensionarii și persoanele cu venituri reduse din România primesc o veste binevenită în contextul costurilor ridicate ale încălzirii în sezonul rece.
Cine sunt pensionarii care nu trebuie să plătească factura la încălzire
Potrivit anunțului Ministerului Muncii, o schemă de compensare a facturii la încălzire este în vigoare, cu ajustări care pot ajunge până la 100%, în funcție de nivelul veniturilor beneficiarilor.
Printre cei avantajați se numără și persoanele care au depus cereri în 2023, dar au beneficiat de indexarea pensiilor cu 13,8%, depășind astfel plafonul de acordare. Aceștia vor continua să primească compensarea la factura de încălzire, oferindu-le un sprijin esențial în fața cheltuielilor ridicate.
În detaliu, veniturile pensionarilor care nu vor plăti niciun leu la factură sunt reglementate de noile criterii stabilite de Legea privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), înlocuitoarea Venitului Minim Garantat (VMG). Cererile soluționate în toamna anului 2023 pentru ajutorul de încălzire și suplimentul pentru energie vor rămâne valabile și în primăvara anului 2024, în conformitate cu aceleași condiții.
Sprijinul acordat se referă la utilizarea materialelor lemnoase pentru încălzire, și se menține până la finalul sezonului rece din primăvara lui 2024. Persoanele eligibile vor primi compensații în funcție de veniturile lor, iar aceste compensări se aplică și în cazul celor cu venituri sub 200 de lei, unde factura este compensată în proporție de 100%.
Cum se face calculul pensiei, după noua lege
O reformă semnificativă a sistemului de pensii din România a fost implementată odată cu intrarea în vigoare a noii legi în septembrie 2024, aducând schimbări fundamentale în modul de calcul al pensiilor și asigurând o abordare mai echitabilă și predictibilă pentru pensionari.
Punctul de referință esențial în noul sistem a fost stabilit la 81 de lei, iar calculul pensiilor se va realiza prin înmulțirea valorii acestui punct de referință cu numărul total de puncte acumulate de fiecare beneficiar. Această abordare are scopul de a simplifica și de a face mai transparent procesul de determinare a cuantumului pensiilor, potrivit Antena 3 CNN.
O inovație notabilă constă în eliminarea indicele de corecție și a stagiului complet de cotizare diferit, având ca obiectiv corectarea inechităților și alinierea la principiul contributivității. Recalcularea tuturor pensiilor, inclusiv celor deja în plată, este programată pentru 1 septembrie 2024, conform noii formule fără indici de corecție. În cazul în care rezultatul recalculării ar conduce la o pensie mai mică decât nivelul actual, se va menține nivelul actual, evitându-se astfel eventualele diminuări ale veniturilor pensionarilor.
Citește și: Vești proaste! Ordinul trimis către Casele de Pensii din toată țara