Vești bune pentru români! O categorie de persoane se poate pensiona mai devreme cu doi ani. Nu vor plăti penalizări la stat
Publicat pe 20.02.2023 la 13:25 Actualizat pe 20.02.2023 la 13:25
Vestea momentului în România! O categorie de români se va putea pensiona mai repede cu doi ani. Ei nu vor fi nevoiți să plătească penalizări în urma pensionarii. Despre cine este vorba și ce condiții trebuie să îndeplinească.
- O categorie de persoane se poate pensiona mai devreme cu doi ani
- Nu vor plăti penalizări la stat
Mai mulți români pot ieși la pensie mai devreme. Ei vor putea face acest lucru îndeplinind câteva criterii importante ce se găsesc în noua lege. Nu vor avea parte de penalizări.
Mai mulţi români se vor putea pensiona mai repede cu doi ani
O categorie de români va putea să iasă la pensie mai devreme cu doi ani. Este vorba, astfel, despre persoanele care au locuit mai mulţi ani în ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a altor minereuri.
În acest fel, pe lista localităților cu români care pot obține pensie cu doi ani mai devreme se va mai fi adăugat un nume. Procedând astfel, ei se vor putea retrage mai devreme din activitatea profesională. Acești români nu vor fi penalizați.
Printre localutatile deja existente, se va mai adăuga și Codlea, județul Brașov. Această zonă a fost extrem de poluată de-a lungul timpului, în momentul în are s-a înființat Uzina "Colorom", chiar în anul 1878.
Ce prevede Legea
O mulțime de români se întreabă, frecvent, care este vârsta la care se pot pensiona. Legea arată că te poți pensiona mai devreme cu doi ani, însă doar dacă îndeplinești câteva criterii scrie în ea.
Puteți intra pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice. Acolo veți avea de completat data naşterii şi sexul, apoi puteți afla data la care va puteți pensiona.
Articolul 65 din Legea 263/2010 prevede posibilitatea de pensionare să se facă reducând doi ani din vârsta existentă până în prezent pentru persoane care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare.
"Lege pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice Parlamentul României adoptă prezenta lege. Articol unic. – Alineatul (5) al articolului 65 din Legeanr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, respectiv în localităţile:
Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Abrud, Avram lancu. Baia de Arieş, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană şi Ziatna din judeţul Alba, Băiţa din judeţul Bihor, Bacău şi Oneşti din judeţul Bacău, Maieru, Rodna şi Şanţ din judeţul BistriţaNăsăud, Crizbav, Feldioara, Victoria, Făgăraş şi Codlea din judeţul Braşov, Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin, Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, lara şi Turda din judeţul Cluj, Năvodari din judeţul Constanţa, Baraolt din judeţul Covasna, Târgovişte şi Titu din judeţul Dâmboviţa, Işalniţa din judeţul Dolj, Galaţi din judeţul Galaţi, Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, loneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Urdari şi Turceni din judeţul Gorj, Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie,Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliucu Inferior, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, Săvineşti din judeţul Neamţ, Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, Broşteni, Crucea, lacobeni, Ostra, Stulpicani şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, Tulcea şi Mina Altân Tepe din judeţul Tulcea, Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul localităţii în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).", se arată în lege.