Vești noi pentru șoferii din România! Ce se va întâmplă cu mașinile parcate regulamentar. Proprietarii trebuie să știe acest lucru
Publicat pe 14.10.2023 la 08:36 Actualizat pe 14.10.2023 la 08:36
Atenție, șoferi! Autoritățile vor putea stabili ridicarea unui autoturism parcat regulamentar, indiferent că este vorba despre agenții de la Rutieră sau Locală. Iată ce trebuie să facă proprietarii de mașini pentru a-și recăpăta autoturismele!
- Mașinile parcate regulamentar ar putea fi ridicate de autorități
- Ce trebuie să facă proprietarii
De acum, polițiștii vor putea stabili ridicarea unui autoturism parcat regulamentar, indiferent că este vorba despre agenții de la Rutieră sau Locală.
Mașinile parcate regulamentar ar putea fi ridicate de autorități
Așadar, este vorba despre un nou proiect de ordonanță care se află acum în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne.
Mai exact, potrivit acestui proiect, un autovehicul parcat regulamentar va putea fi relocat, la cererea poliției, în cazul în care în zonă se desfășoară lucrări sau dacă este nevoie de eliberarea zonei pentru intervenția serviciilor de urgență.
Totuși, în această situație, proprietarul nu va fi nevoit să plătească cheltuielile pentru ridicarea și transportul acestuia.
Însă, momentan, legislația rutieră încearcă să stabilească aceste reguli doar pentru ridicarea autoturismelor staționate neregulamentar.
Mai mult decât atât, toate mașinile staționate regulamentar pe drumurile publice vor putea fi relocate în situațiile în care este necesară protejarea interesului public general.
În schimb, polițiștii de la Rutieră sau, în anumite cazuri, cei locali, vor putea cere ridicarea autoturismelor staționate regulamentar, în trei cazuri:
- pentru efectuarea unor lucrări sau prestarea unor servicii publice de interes național sau local;
- pentru intervenția serviciilor de urgență în vederea prevenirii sau limitării efectelor unor accidente, calamități sau dezastre;
- pentru instituirea unor măsuri de ordine și siguranță publică.
Ce trebuie să facă proprietarii
Totodată, toate mașinile ridicate în aceste situații vor fi transportate în spații cu destinația de parcare ori în locuri special amenajate pentru depozitarea vehiculelor ridicate.
În cazul în care o mașină este ridicată, contravaloarea cheltuielilor pentru ridicarea, transportul, parcarea ori depozitarea acestuia va fi suportată de către administrația publică locală sau de către administratorul drumului public.
CITEȘTE ȘI: Taxa pe care mii de șoferi vor fi nevoiți să o plătească începând cu 16 octombrie. Anunțul făcut de CNAIR