Vești proaste! Cresc facturile la curent! Românii afectați de la 1 iulie 2024
Publicat pe 06.06.2024 la 12:10 Actualizat pe 06.06.2024 la 12:10
Vești proaste pentru români! S-au anunțat că vor crește facturile la curent. Categoria persoanelor afectate, începând cu data de 1 iulie 2024. De ce vor exista scumpiri de luna viitoare.
- Anunț important
- Cresc facturile la curent
Facturile la curent vor crește din nou pentru românii din întreaga țară, începând cu 1 iulie 2024, conform anunțului recent al autorităților.
Cresc facturile la curent
Această creștere vine în urma unei majorări semnificative a tarifului pentru serviciile de sistem, cu aproximativ 40%. Astfel, conform estimărilor specialiștilor în energie, tariful va crește de la 9,17 lei la 12,84 lei pe MWh.
Acestă măsură va afecta în special consumatorii cu un consum mai mare de 300 de kilowați pe oră (kWh). Potrivit calculelor, aceștia vor plăti aproximativ 2 lei în plus la factură lunar.
În același timp, consumatorii cu un consum mediu de 125 kWh vor resimți o creștere de 63 de bani pe lună.
Cine sunt cei care vor plăti facturi mai mici la energia electrică
Plafonarea tarifelor la energie electrică a adus speranțe pentru scăderea facturilor, însă specialiștii avertizează că beneficiile vor întârzia să apară pentru majoritatea românilor. Cu toate că prețurile au fost ajustate, impactul acestor modificări se va face simțit abia peste câteva luni.
Conform declarațiilor lui Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă, cei care vor observa o scădere semnificativă în factura de energie electrică vor fi în special cei care consumă peste 250 de kilowați/oră pe lună și cei care aveau un plafon de tarifare extrem de ridicat, de 1,3 lei pe kilowatt/oră, cu TVA inclus. Aceștia vor resimți un impact direct asupra facturilor lor, însă pentru cei cu un consum mai mic, beneficiile vor fi mai puțin evidente.
Totuși, chiar și în contextul unei reduceri a plafoanelor, costurile rămân relativ ridicate. Chisăliță explică că creșterea producției de energie regenerabilă, în special a panourilor fotovoltaice, a generat surplusuri de energie care nu pot fi întotdeauna valorificate în totalitate.