Vești proaste pentru români! Ar putea exploda prețurile la alimente. Oamenii vor plăti mai mult de la 1 februarie
Publicat pe 28.01.2024 la 15:16 Actualizat pe 28.01.2024 la 15:16
Românii se confruntă cu perspective îngrijorătoare în ceea ce privește cheltuielile lor zilnice. Odată cu apropierea datei de 1 februarie, există temeri că prețurile la alimente ar putea exploda, în urma expirării măsurilor de plafonare a adaosului comercial.
- Vești proaste
- Prețurile la alimente ar putea exploda
Preţurile la alimente ar putea să sufere o creștere semnificativă începând cu săptămâna viitoare, deoarece expiră măsura de plafonare a adaosului comercial care a generat dezechilibre în piaţă.
Prețurile la alimente ar putea exploda
Până în prezent, Guvernul nu a reușit să ajungă la un acord cu reprezentanţii marilor lanţuri de magazine în ceea ce privește prelungirea acestei măsuri, iar oamenii ar putea fi afectați în mod direct de această situație.
Mâine, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, urmează să aibă o ultimă întâlnire cu retailerii și procesatorii pentru a găsi o soluție de comun acord. Cu doar trei zile înainte de expirarea plafonării adaosului comercial la alimente, presiunea este tot mai mare atât asupra Guvernului, cât și asupra comercianților pentru a găsi o soluție rapidă și eficientă.
Retailerii și procesatorii nu mai doresc să fie supuși plafonării prețurilor la alimente și cer Guvernului un acord voluntar și discuții punctuale cu privire la produsele care s-au scumpit. În același timp, Guvernul propune prelungirea cu încă trei luni a plafonării adaosului comercial la produsele de bază, însă propunerea este contestată de unii comercianți.
Lista cu produsele
Printre produsele care ar putea suferi o creștere semnificativă a prețului se numără și cele tradiționale, precum cozonacul, care ar putea fi scumpit odată ce comercianții vor putea să stabilească adaosul comercial, potrivit Antena 3 CNN.
Deși carnea de porc se află pe lista alimentelor plafonate, aceasta devine tot mai scumpă, conform ultimelor date ale Comisiei Europene, care arată că în România se înregistrează cele mai mari prețuri la carne.
Comercianții susțin că măsura de plafonare a adaosului comercial a produs deja dezechilibre în piață, obligându-i să crească prețurile la alte produse pentru a compensa pierderile de profit.
În acest context, se discută mai multe variante pentru plafonarea prețului la alimentele de bază, printre care acordul voluntar între Guvern și retaileri, intervenția directă asupra prețurilor de la raft sau prelungirea pentru trei luni a plafonării adaosului comercial până la finalul lunii aprilie. O altă variantă este renunțarea completă la plafonarea adaosului comercial, urmată de alte modalități de reglementare a prețurilor.
În plus, există discuții legate de introducerea pe listă a alimentelor specifice sărbătorilor de Paște sau scoaterea din listă a celor de Crăciun, în încercarea de a regla mai bine fluctuațiile de prețuri pe piața alimentară.
Citește și: O nouă taxă pentru cei care au mașini și imobile scumpe! Ce obligații au proprietarii