Vești proaste pentru români! Ce amenzi riscă proprietarii de apartamente din 2024
Publicat pe 28.12.2023 la 09:11 Actualizat pe 28.12.2023 la 09:11
Vești proaste pentru unii români! S-au anunțat amenzi. Ce riscă proprietarii de apartamente de la noi din țară începând cu anul 2024. Cu ce scop se modifică legea.
- Amenzi pentru proprietarii de apartamente
- Ce se va schimba în anul 2024
Odată cu sosirea noului an, schimbările legislative aduc vești proaste pentru proprietarii de locuințe din România care practică închirierea în regim hotelier. Iată despre ce este vorba. Ce trebuie să știe persoanele care dau locuințele astfel. Ce amenzi riscă în acest sens.
Amenzi pentru proprietarii de apartamente
Legea se modifică pentru a combate fenomenul concurenței neloiale și pentru a aduce ordine în sectorul în continuă creștere al închirierilor pe termen scurt.
Unii proprietari de apartamente practică închirierea la negru, ceea ce a dus la plângeri din partea unităților de cazare clasificate, care se simt afectate de această concurență neloială.
Cât de mari sunt amenzile
Autoritățile române au intervenit pentru a reglementa situația și au impus reguli mai stricte începând cu anul 2024. Potrivit noilor reglementări, proprietarii pot promova locuințele pe platformele de închiriere doar dacă dețin un certificat oficial de clasificare. Cei depistați că nu respectă această regulă se confruntă cu amenzi considerabile, care pot ajunge până la 50.000 de lei, la care se adaugă plata taxelor aferente veniturilor nedeclarate.
În ciuda noilor cerințe, presa națională raportează că, până în prezent, au fost eliberate puțin peste 1.000 de certificate de clasificare, pe baza documentației puse la dispoziție de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
Cu toate acestea, în primele 10 luni ale anului, peste un milion de turiști români și peste 120.000 de turiști străini au ales cazarea în regim hotelier la persoane private, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Proprietarii de apartamente se văd astfel în fața unei provocări majore, fiind nevoiți să se conformeze noilor reguli sau să suporte consecințele financiare și legale ale nerespectării acestora.
Rămâne de văzut cum vor proceda proprietarii de apartamente din România începând de anul viitor dacă vor să închirieze în regim hotelier.
Citește și: Vești bune pentru pensionari! Cine sunt cei care vor beneficia de 800 de lei în plus după recalculare