Vești proaste pentru românii cu credite bancare. Vor scoate mai mulți bani din buzunar de anul viitor
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 27.12.2022 la 10:23
Actualizat pe 27.12.2022 la 10:23
Din ianuarie, mulți români vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru creditele bancare. Potrivit estimărilor, cei vizați sunt persoanele care au optat pentru varianta de credit cu dobândă variabilă. IRCC va crește din ianuarie, ajungând de la 4% la 5,7%.
- Cresc ratele la creditele bancare
- Românii vor plăti mai mult începând din ianuarie
Anul viitor va aduce rate mai mari pentru români. Creditele bancare cu dobândă variabilă, după ce IRCC ar putea crește, începând din 2 ianuarie. Indicele poate ajunge la 5,7% de la 4%, cât este în prezent. Acest lucru înseamnă că românii vor trebuie să scoată din buzunar mai mulți bani pentru rate, după ce, în luna octombrie, ratele au mai crescut încă o dată.
Rate mai mari pentru români începând din ianuarie
Potrivit estimărilor, românii care au credite bancare cu dobândă variabilă vor plăti mai mult cu 250 - 270 de lei. Specialiștii spun că IRCC ar putea ajunge de la 4% la 5,7%, ceea ce automat va duce la rate mai mari, în cazul celor care au optat pentru varianta cu dobândă variabilă
În luna octombrie, ratele au crescut din nou, românii fiind nevoiți să scoată din buzunar cu 200 - 250 de lei în plus. De altfel, IRCC a crescut pe tot parcursul anului, ceea ce aduce rate mai mari românilor care au optat pentru credite bancare cu dobândă variabilă.
Mai exact, o persoană care are un credit bancar de 250.000 de lei, acordat pe 30 de ani, va plăti cu 291 de lei în plus.
În timp ce IRCC a marcat o creștere în 2022, ROBOR a înregistrat cea mai mică valoare din luna iulie. Specialiștii au remarcat o scădere în două luni și jumătate, potrivit Antena 3.
Scăderea marcată de ROBOR este datorită deciziei pe care a luat-o Consiliul Concurenței. Mai exact, instituția preciza că se va ocupa de controlarea băncilor, pentru a vedea dacă există situații în care indicele este mai mare. În prezent, ROBOR a ajuns la valoarea de 7,66%, marcând un nivel maxim pe 26 octombrie.
Citește și: Românii și-ar putea plăti facturile de curent în rate. Ce condiții ar trebui îndeplinite