Vinerea Mare, tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să faci în această zi
Publicat pe 22.04.2022 la 08:28 Actualizat pe 22.04.2022 la 08:28
Este Vinerea Marea, iar după cum bine știm, fiecare zi din Săptămâna Marea a avut o semnificație puternică și de asemenea o serie de tradiții și obiceiuri. Ei bine, și astăzi când se spune că este Vinerea Patimilor, din moși strămoși sunt o mulțime de lucruri pe care trebuie să le faci, însă și pe care este bine să le eviți. Iată despre ce este vorba, de fapt!
- Tradiții și obiceiuri în Vinerea Marea
- Ce nu este bine să faci
Vinerea Mare este ultima zi de vineri dinaintea Paștelui și din Postul Mare, așa că se țin o serie de obiceiuri și tradiții, Iisus fiind răstignit în această zi.
Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare
Vinerea Mare esteo zi extrem de puternică, asta deoarece în această zi a fost răstignit Iisus Hristos și face parte din cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite Triduum Sacrum, care includ Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbate Mare.
Ziua de azi, numită și Vinerea Seacă, este o zi de mare doliu a creștinătății pentru că oamenii credincioși țin post negru în această zi. De asemenea, tot în Vinerea Marea, creștinii, de la mic la mare,merg la Biserică pentru a cânta Prohodul și a primi Sfintele Sărbători direct în suflet.
Ce se face în Vinerea Mare
Dis-de-dimineață se afumă casa cu tămâie, iar oamenii o înconjoară de trei ori, pentru a alunga duhurile și spiritele rele care s-au adunat în jurul casei tale.
De asemenea, din moși strămoși, oamenii obișnuiau să se scufunde în această zi în apă rece de trei ori, pentru a fi sănătoși tot anul. Potrivit unor tradiții și obiceiurilor în Vinerea Mare, în Moldova, oamenii nu se spală pentru a nu aduce ghinion acasă.
Pentru credincioși, se spune că postul negru este un bun pentru vindecarea bolilor de piele și cel care ține post va fi sănătos tot anul.
Ce nu trebuie să faci în Vinerea Mare
Din moși strănoși se spune că în această zi nu se coace nimic, nici pâine, nici cozonaci, nici pască, fiindcă se spune că gospodinele vor arde mâinile Maicii Domnului. De asemenea nu se mănâncă urzici pentru că Iisus a fost bătut cu ele și nici nu se folosește oțet pentru că buzele Mântuitorului au fost umezite cu el.
Mai mult decât atât, în Vinerea Mare nu se sacrifică animale, iar gospodinele nu roșesc ouă și nu fac pregătiri pentru ziua de Paște. Nici agricultorii nu trebuie să lucreze sau să semene nimic pe câmp pentru că nu o să aibă parte de roade.
În Vinerea Mare se spune că nu e bine nici să coși, să speli și nici să faci curățenie. Conform unor superstiții de ani la rând, unii cred că nu e bine să mergi la frizer în ziua asta, pentru că există riscul să pierzi pe cineva drag.
CITEȘTE ȘI: Cea mai puternică rugăciune care se rostește în Vinerea Mare. Te scapă de necazuri