Ce nu ai voie să faci în Joia Mare. Tradiții și obiceiuri
Publicat pe 21.04.2022 la 08:27 Actualizat pe 21.04.2022 la 08:27
Astăzi, 21 aprilie, se sărbătorește Joia Mare sau „Joia Neagră” cum îi spun creștinii ortodocși. Ziua de joi din Săptămâna Patimilor este o zi importantă pentru credincioși și, de aceea, trebuie să respectați mai multe obiceiuri și tradiții.
- Tradiții și obiceiuri în Joia Mare
- Ce nu ai voie să faci în această zi
Creștinii ortodocși respectă cu strictețe zilele și sărbătorile din Săptămâna Patimilor. Așadar, astăzi se sărbătorește „Joia Neagră”, o zi extrem de importantă pentru credincioșii din întreaga țară. Iată ce obiceiuri și tradiții se respectă în această zi!
Ce semnificație are ziua de Joi din Săptămâna Patimilor
Joia Mare amintește credincioșilor de Cina de Taină, momentul în care Iisus Hristos a cinat alături de apostoli, cu ocazia zilelor Paștelui Evreiesc. Înainte de cinare, Iisus Hristos le-a spălat picioarele apostolilor și i-a spus unuia dintre ei că l-a trădat.
Ce nu ai voie să faci în Joia Mare
În Joia Mare nu aveți voie să consumați urzici sau oțet, deoarece în Iisus Hristos a fost răstignit și bătut cu urzici, iar atunci când a cerut să bea apă, i s-a oferit oțet. Așadar, aceste două ingrediente sunt interzise în Joia Neagră.
Joia Mare este ziua care aduce vopsirea ouălor roșii, iar sâmbăta este ziua în care se coace cozonacul și pasca. De asemenea, creștinii ortodocși țin post cu mâncare uscată și pot primi de la biserică Sfânta Împărtășanie.
Rugăciunea care se rostește în Joia Mare
Iată ce rugăciune trebuie să citești în Joia Mare pentru a avea liniște sufletească, dar și pentru iertarea păcătelor.
„Părintele Meu, de este cu putință, treacă de la Mine paharul acesta, dar nu precum voiesc Eu, ci precum voiești Tu (Matei 26, 39).
Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre.
Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi.
Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele. Darul Tău cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin”.
Citește și: Ce rugăciuni se citesc în Săptămâna Patimilor. Câte o rugăciune pentru fiecare zi