Virusul West Nile a făcut o nouă victimă. Bărbatul a murit după ce a fost internat în spital trei săptămâni
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 13.09.2024 la 10:45
Actualizat pe 13.09.2024 la 14:22
Virusul West Nile devine tot mai periculos în România. În urmă cu doar o zi s-a stins din viață un bărbat în vârstă de 62 de ani, după ce s-a luptat timp de trei săptămâni cu boala. Decesul a avut loc la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
- Virusul West Nile a făcut o nouă victimă
- Bărbatul a murit după ce a fost internat în spital trei săptămâni
Virusul West Nile a făcut o nouă victimă în România. Un bărbat în vârstă de 62 de ani care a fost internat timp de trei săptămâni, s-a stins din viață la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
Un bărbat de 62 de ani a murit după ce a contactat virusul West Nile
Virusul West Nile a făcut mai multe victime în România, în ultimele trei luni. De la răspândirea bolii, alte cinci persoane s-au stins din viață, din cele 48 care au fost infectate, conform Institutului Național de Sănătate Publică.
Preotul originar din Botoșani a fost internat la Terapie Intensivă, dar le-a dat medicilor o speranță că starea lui de sănătate se va îmbunătăți. La distanță de trei săptămâni, situația s-a agravat și s-a stins din viață.
Părintele Ioan Alupoaiei a fost paroh la Biserica "Izvorul Tămăduirii" Botoșani timp de 20 de ani. Anunțul cu privire la moartea sa a fost făcută de reprezentanții Propopiatului, cu multă durere în suflet.
Cum se transmite virusul West Nile
Virusul West Nile este un virus transmis în principal prin înțepătura țânțarilor infectați. Acesta face parte din familia Flaviviridae, la fel ca virusul Zika și virusul dengue, și este răspândit în multe părți ale lumii, inclusiv în Europa, Africa, America de Nord și Asia. Virusul West Nile poate infecta atât oamenii, cât și animalele, în special păsările, care sunt principala gazdă a virusului.
Țânțarii sunt principalul vector al virusului West Nile. Ei contractează virusul atunci când se hrănesc cu sângele păsărilor infectate, care acționează ca gazde naturale. Ulterior, țânțarii pot transmite virusul la oameni și animale prin mușcăturile lor.
Nu există transmitere de la o persoană la alta prin contact obișnuit. Totuși, virusul poate fi transmis prin transfuzii de sânge, transplanturi de organe și, mai rar, de la mamă la copil prin alăptare.
Virusul poate afecta și alte mamifere, cum ar fi caii, dar aceștia, la fel ca oamenii, sunt considerați gazde terminale, ceea ce înseamnă că nu pot transmite virusul mai departe.
Printre cele mai comune simptome se numără febră, dureri de cap, dureri musculare și articulare, greață, vărsături, erupții cutanate, glande inflamate.
La mai puțin de 1% din cazuri apar și simptome severe precum meningita (inflamația meningelui) sau encefalita (inflamația creierului). Mai sunt incluse febră mare, rigiditate a gâtului, confuzie, dezorientare, pierderea conștienței sau comă, convulsii, paralizie.