Vlăduța Lupău, apărată de funcționarii care i-au dat ajutoare ilegale / Nu e treaba presei ce fac ei cu banii românilor!
De Narcis Voica.
Publicat pe 26.10.2023 la 23:30
Actualizat pe 26.10.2023 la 23:30
Situație bizară la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a județului Sălaj, de unde artista Vlăduța Lupău a încasat ajutoare ilegale, pe perioada pandemiei Covid-19: întrebați care a fost valoarea prejudiciului, respectiv modul de operare, funcționarii publici au susținut, voalat, că nu e treaba presei ce fac ei cu banii publici.
- Șefii Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială a județului Sălaj au făcut scut în jurul Vlăduței Lupău
- Funcționarii care i-au acordat ajutoarele ilegale susțin că nu e de interes public ce fac ei cu banii publici
- Procurorii au avut probe zdrobitoare în dosarul penal, însă au iertat-o pe artistă, fiindcă aceasta a înapoiat banii și recunoscut faptele, susținând că a greșit
După ce au descoperit că Vlăduța Lupău a fost cercetată penal pentru că a obținut ilegal indemnizațiile oferite pentru artiști în perioada pandemiei, jurnaliștii SPYNEWS.ro au solicitat Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială a județului Sălaj să ofere câteva detalii, cu privire la valoarea prejudiciului, dar și la modul de operare la care a apelat artista pentru a comite infracțiunile. Și, pentru a preveni un refuz, reporterii au specificat din start că nu vor ca în răspuns să apară numele persoanei sau date personale ale acesteia.
Ieri, funcționarii care i-au oferit Vlăduței Lupău bani în baza unor declarații false au susținut că nu pot oferi informațiile solicitate, invocând faptul că, dacă ar spune câți bani i-au dat artistei, acesteia i s-ar încălca dreptul la o anchetă echitabilă. Anchetă care, de altfel, s-a finalizat, cu o ordonanță de renunțare la urmărirea penală.
De altfel, în ordonanța de clasare este menționat faptul că Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a județului Sălaj nu a dorit ca Vlăduța Lupău să fie pedepsită pentru faptele sale, de parcă banii luați ilegal de artistă erau ai lor, ai funcționarilor, și nu bani publici, de la bugetul de stat.
Conform unor surse din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, în județul amintit au fost deschise aproape 20 de dosare penale, iar unii artiști, care s-au lăcomit, au fost trimiși în judecată și au primit și condamnări. Alții, cum e și cazul Vlăduței Lupău, au returnat banii imediat după ce s-au trezit cu dosare penale, așa că procurorii au decis să-i ierte, în condițiile în care pagubele nu depășeau 10.000 de lei, iar suspecții nu aveau antecedente penale și au acoperit prejudiciile create în bugetul statului.
„Întrucât pedeapsa pentru infracțiunea săvârșivă nu depășea șapte ani, iar persoana în cauză a acoperit, din proprie inițiativă, prejudiciul care depășea cu puțin suma de 8.000 de lei, procurorii din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj au dispus renunțarea la urmărirea penală. (...) Cu privire la fapte similare au fost înregistrate aproape 20 de dosare. Unii artiști, care au prejudiciat bugetul de statul cu sume mult mai mari, au fost trimiși în judecată și unii chiar au fost condamnați”, au declarat, în exclusivitate pentru SPYNEWS.ro, surse din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
După ce a fost salvată de la pușcărie de procurorii, Vlăduța Lupău mai are un hop și gata! În urmă cu două săptămâni, la Tribunalul Sălaj a fost înregistrat un dosar de confirmare a renunțării la urmărirea penală, în care artista este citată în fața magistraților pe 1 noiembrie a.c. Teoretic, procesul este o simplă formalitate, pentru pecetluirea ordonanței procurorilor, însă, practic, judecătorii ar putea să și respingă cererea și să întoarcă dosarul la Parchet, pentru reluarea anchetei.
Indemnizațiile de pandemie puteau fi solicitate de către persoanele fizice autorizate (PFA-uri) și de către profesioniștii a căror activitate a fost întreruptă, total sau parțial, ca urmare a măsurilor implementate de autorități pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Indemnizația se acorda pe baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere, însoțite de documentul care atesta întreruperea temporară a activității, total sau parțial.
Conform actului normativ, indemnizația putea fi solicitată de:
- profesioniștii reglementați de art.3 alin. (2) din Legea nr.287/2009 privind Codul civil (de exemplu, PFA, întreprindere individuală, persoane care desfășurau profesii liberale);
- persoanele fizice care obțineau venituri din drepturi de autor și drepturi conexe, conform reglementărilor Legii nr.8/1996;
- persoanele care aveau încheiat convenții individuale de muncă în baza Legii nr.1/2005 a cooperației;
sportivi, antrenori, medici, asistenți medicali, maseuri, kinetoterapeuți, cercetători, dacă contractul de activitate sportivă a fost suspendat din inițiativa structurii sportive.