Zeci de orașe cunoscute din România ar urma să fie comune, iar multe să devină sate! Predeal și Băile Herculane sunt pe listă. Cum este posibil
Publicat pe 22.02.2023 la 11:12 Actualizat pe 22.02.2023 la 11:14
Zeci de orașe din România ar urma să fie transformate în comune sau sate, după recensământ. Predeal, Băile Herculane și multe alte orașe cunoscute încadrate astfel nu mai îndeplinesc criteriul populației, astfel că ar putea deveni comune sau sate.
- Aproape 80 de orașe și municipii din România ar putea deveni comune și sate
- Predeal și Băile Herculane sunt pe listă
Recensământul de anul trecut s-a soldat cu date care arată că scăderea populației este o problemă în zeci de orașe și municipii din România. Prin urmare, multe nu mai îndeplinesc criteriul populației pentru o astfel de încadreare și pot fi trasformate în comune sau sate. Predeal, Băile Herculane și Calafat sunt pe listă.
Zeci de orașe cunoscute din România ar urma să fie comune sau sate în urma recensământului
Aproape 80 de localități sunt prea mici pentru actuala clasificare, iar aproape 40 de orașe au sub 5.000 de locuitori și aproape 40 de municipii au sub 25.000.
Conform legii, autoritățile locale din cele aproape 80 de localități ar trebui să înceapă demersurile pentru a retrograda statutul administrativ al localității. O astfel de măsură duce la micșorarea salariilor funcționarilor și aleșilor, dar și la scăderea taxelor locale, astfel că nu este o veste bună pentru administrația locală.
În județul Brașov există un municipiu și două orașe care nu mai îndeplinesc criteriul populației.
Potrivit datelor de la recensământ, Predealul are 4.020 de locuitori, iar Rupea 4.907 locuitori. Legea prevede că într-o localitate trebuie să existe cel puțin 5.000 de locuitori, pentru a puteafi considerată oraș. De asemenea, orașele care au statutul de municipiu trebuie să aibă minim 25.000 de locuitori, iar Codlea mai are acum 20.534 de locuitori.
Totuși, prefectul județului Brașov, Cătălin Văsii, subliniază că datele culese se referă la populația rezidentă, nu la cei care au domiciliul în aceste localități, dar și că e vorba de date provizorii.
„În privința reclasificării unor localități, potrivit Legii 351/2001, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național, secțiunea a IV-a, rețeaua de localități, trecerea localităților de la un rang la altul se face prin lege, la propunerea consiliilor locale, cu consultarea populației prin referendum și a instituțiilor implicate, în condițiile legii”, a declarat Cătălin Văsii.
Orașe cu mai puțin de 2000 de locuitori
Există și orașe care nu au nici măcar 2.000 de locuitori. În această situație sunt Nucet, din județul Bihor și Băile Tușnad, din județul Harghita. Între cele mai cunoscute orașe prea mici, care nu mai pot fi încadrate la această categorie, mai sunt și Azuga, Slănic Moldova, Cavnic, Băile Herculane, Sulina, Făurei și altele.
Mai există și municipii care nu au nici măcar 10.000 de locuitori. În această categorie se află: Orșova, Beiuș, Vatra Dornei, Urziceni, Calafat, Adjud.
Totuși, pe lângă criteriul populației, orașele și municipiile trebuie să îndeplinească și altele pentru a avea această încadrare. la oraș, trei sferturi din populație trebuie să fie ocupată în activități neagricole, 70% trebuie să aibă apă în casă și 55% baie și WC în locuință. Alte prevederi se referă la spitale, medici, școli, baze sportive, hoteluri, străzi modernizate, spații verzi și depozite de deșeuri.
În ciuda faptului că multe orașe nu îndeplinesc aceste criterii, este nevoie de referendum și decizia consiliilor locale pentru trecerea la un rang inferior.