Ziua Culturii Naționale 2024. 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Acces gratuit la toate muzeele subordonate
Publicat pe 15.01.2024 la 12:32 Actualizat pe 15.01.2024 la 12:32
Astăzi, pe data de 15 ianuarie 2024, este Ziua Culturii Naționale. S-au împlinit 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Românii au astăzi acces gratuit la toate muzeele subordonate din țară.
- Astăzi este Ziua Culturii Naționale
- S-au împlinit 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu
Pe data de 15 ianuarie, România sărbătorește Ziua Culturii Naționale, iar în întreaga țară au loc o serie de evenimente culturale captivante. Ministerul Culturii anunță că toate muzeele subordonate marchează această zi printr-un gest generos, oferind intrare gratuită pentru toți vizitatorii.
Ziua Culturii Naționale 2024. 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu
Instituită în 2010, Ziua Culturii Naționale este sărbătorită anual pe data de 15 ianuarie, în memoria poetului Mihai Eminescu. În București și în întreaga țară se desfășoară numeroase spectacole de teatru, vernisaje și expoziții, marcând această zi deosebită dedicată culturii.
La Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, începând cu ora 19:00, va fi prezentat un „Spectacol de Ziua Culturii Naționale”. Prima parte a evenimentului va consta într-un spectacol-lectură intitulat „Emmi, amor pierdut, viață pierdută”, de Mihai Eminescu, regizat de Răzvan Popa și avându-i în distribuție pe actorii Raluca Aprodu, Alexandru Potocean, Ciprian Nicula, Florin Călbăjos și Răzvan Popa. A doua parte a serii va fi dedicată spectacolului „Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă, cu scenariul, regia și interpretarea asigurate de Vitalie Bichir.
În paralel cu reprezentațiile teatrale, Teatrul Național București oferă tururi ghidate și prezentări speciale, inclusiv spectacolele „The Romanian Dream”, „O viață, o șosetă, un vis și o mașină de scris”, „Gaițele” și „Artă”.
Teatrul Nottara pregătește două evenimente importante, care sunt dedicate operei lui Mihai Eminescu. În întreaga zi de 15 ianuarie, spectacolul „Luceafărul”, bazat pe creația lui Mihai Eminescu, va fi disponibil gratuit pe site-ul www.nottara.ro. De asemenea, la ora 12:00, va avea loc evenimentul „Numai poetul”, destinat exclusiv elevilor de la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” și Colegiul Național „Ion Creangă”.
Teatrul „Ion Creangă” va redeschide Sala Mare în Piața Amzei de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, cu evenimentul special „Teatrul Ion Creangă de poveste”.
Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) pregătește o serie de evenimente, printre care se numără „Ziua Porților Deschise pentru copii și familii”, vernisajul expoziției „Anton Pann - 170”, lecturi pentru copiii cu deficiențe de vedere, un moment poetic și un concert.
Radio România Cultural va transmite în direct Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2023, iar Radio România Muzical își dedică întreaga zi Culturii Naționale, având un program variat ce include prestații ale unor interpreți consacrați precum Sergiu Celibidache, Nicolae Herlea, George Georgescu și alții.
Filarmonica „George Enescu” marchează Ziua Culturii Naționale prin tururi ghidate și un concert extraordinar la Ateneul Român, adresat publicului de toate vârstele.
Muzeul Național de Artă al României (MNAR) va inaugura Galeria de Artă Decorativă Europeană pe 15 ianuarie, oferind acces gratuit la diversele sale galerii și expoziții.
Primăria Capitalei anunță un concert inspirat din folclorul românesc și extinderea programului de vizitare pentru expoziția „Universul lui Salvador Dali” la Sala Mare a ARCUB.
Muzeul Național de Istorie a României va deschide o expoziție tematică dedicată monumentelor culturii vechi și limbii literare românești, cu accent pe epigrafie, paleografie, caligrafie și artă tipografică. Accesul la această expoziție va fi gratuit.
Ce alte expoziții și evenimente vor avea loc în România
La nivel național, instituțiile aflate în subordinea Ministerului Culturii organizează o diversitate de evenimente culturale, incluzând spectacole, piese de teatru, expoziții, tururi ghidate și concerte.
La Bistrița, Palatul Culturii găzduiește evenimentul „Eminescu la Bistrița”, care cuprinde o serie de prelegeri și expoziții dedicate vieții și operei poetului național.
În Iași, Muzeul „Mihai Eminescu” organizează un eveniment special de Ziua Culturii Naționale, includând expoziții, lecturi publice și activități pentru copii.
La Constanța, Teatrul de Stat prezintă un spectacol special de Ziua Culturii Naționale, iar Muzeul de Artă Constanța deschide ușile pentru vizitatori, oferind acces gratuit la expoziții.
Acestea sunt doar câteva dintre evenimentele pregătite în toată România pentru Ziua Culturii Naționale 2024. Fiecare oraș și comunitate își celebrează moștenirea culturală în maniera sa distinctivă, oferind publicului oportunitatea de a se bucura de bogăția și diversitatea culturii românești.