TRADIŢII ŞI OBICEIURI de Bobotează! Ce NU trebuie să faci sub nicio formă
Publicat pe 04.01.2015 la 16:54 Actualizat pe 04.01.2015 la 17:19
Odată cu Boboteaza şi cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorile de iarnă ajung la final. Este foarte important ca pe 6-7 ianuarie să nu faceţi anumite lucruri. În caz contrar, vă va merge prost tot anul.
Odată cu Boboteaza şi cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorile de iarnă ajung la final. Este foarte important ca pe 6-7 ianuarie să nu faceţi anumite lucruri. În caz contrar, vă va merge prost tot anul.
Bobotează (Iordanul) - 6 ianuarie: la Bobotează nu se spălă rufe, apa sfințită luată acum are puteri miraculoase, ea nu se strică niciodată. La Bobotează se sfințesc toate apele, iar preotul se duce la o apa unde va aruncă crucea. Mai mulți bărbați se aruncă în apa că să o aducă înapoi, iar cel care va scoate crucea din apa va avea noroc tot anul.
Bobotează (6 Ianuarie) și cu Sf. Ioan (7 Ianuarie) aproape că formează una și aceeași sărbătoare. În ajun, preotul sfințește casele cu apa care a fost sfințită în dimineață aceea după Liturghie. Oamenii țin post negru până ce vine preotul și beau din această apa sfințită. Preotul este precedat de copii îmbrăcați în cămăși albe, sunând din clopoței și deschizând calea preotului, strigând Kira Leisa, adică pronunțarea românească a grecescului Kyrie Eleison (Doamne miluiește). Pe lângă Troparul Bobotezei, copiii cântă colinde speciale care descriu minunea care a avut loc la Iordan (Botezul lui Iisus). În ziua această, în afară de preot, nimeni nu se duce colindând din casă în casă.
În ziua de Bobotează, după liturghie, preotul împreună cu enoriașii fac o procesiune spre un lac, rău sau vreun izvor, pentru slujbă Sfințirii Apelor. Când Troparul Bobotezei începe, vânătorii și pădurarii satului împușca peste ape că să alunge duhurile necurate. Astăzi, acest obicei a păstrat doar semnificația festivă a unui foc de artificii, fiind lipsit de simbolism. Dacă este frig, se pregătește o cruce de gheaţă, pentru a marca locul slujbei și la sfârșit preotul aruncă în apa o cruce de lemn, iar feciorii satului se aruncă să o scoată, chiar dacă este ger. Se crede că în ziua această toate apele pământului sunt sfințite; de aceea femeile nu spăla rufe pentru următoarele opt zile până la sfârșitul praznicului, potrivit crestinortodox.ro.
D.C.