Tradiţii şi superstiţii de Crăciun! Ce să faci şi să nu faci ca să-ţi meargă bine
Publicat pe 24.12.2015 la 17:45 Actualizat pe 24.12.2015 la 17:47
Cu toții sărbătorim Crăciunul, dar mulți dintre noi am uitat ce semnifică cu adevărat această sărbătoare. Iată care sunt principalele tradiții și superstiții de Crăciun.
Cu toții sărbătorim Crăciunul, dar mulți dintre noi am uitat ce semnifică cu adevărat această sărbătoare. Iată care sunt principalele tradiții și superstiții de Crăciun.
Din punct de vedere religios, Crăciunul semnifică nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, trimis pe Pământ să ajute oamenii să devină mai buni, mai credincioși, mai îngăduitori și responsabili, mai toleranți și răbdători.
Sacrificarea porcului
Obiceiul sacrificării porcului de Ignat, pe 20 decembrie, încă se mai practică prin satele noastre românești, pe acolo unde gospodarii cresc porci în propriile curți, pentru ca la Sărbătorile de iarnă să aibă carne proaspătă din care să-și prepare tradiționalele mâncăruri românești: tobă, răcitură, tochitură, cârnați.
Se vestește Nașterea Domnului
Înainte de Crăciun, preotul umblă cu icoană din casă în casă, pentru a vesti Nașterea Domnului. Această este o practică extrem de veche, de fapt, o vizită pe care preotul o face credincioșilor săi. Preotul poartă cu el o icoană care infatisaza scena nașterii Mântuitorului și, în fiecare casă cântă troparul sărbătorii, dând icoană credincioșilor că să fie sărutată.
Împodobirea bradului
Tradiția împodobirii bradului și a casei cu crenguțe de brad este un obicei relativ nou, preluat pe la jumătatea secolului al XIX-lea de la țările germanice. Prin formă sa triunghiulară, bradul simbolizează Sfântă Treime, iar podoabele cu care bradul este împodobit semnifică bogăția și cunoașterea, că și pomul sacru din Grădină Edenului.
În zilele noastre, împodobirea bradului de Crăciun a devenit una dintre cele mai iubite datini, atât în mediul rural, cât și urban, odată cu așteptarea în seara de Ajun a lui Moș Crăciun.
Copiii știu că Moș Crăciun aduce cadouri mai multe celor care au fost foarte cuminți. Acesta este și astăzi un argument foarte serios și este o motivație puternică pentru copii, care se străduiesc să devină mai cuminți, mai harnici și mai ascultători pentru că anul viitor să primească mai multe daruri.
Colindatul
În ajunul Crăciunului există obiceiul de a merge cu colindul. Colindele sunt cântece tradiționale formate din urări de bine și belșug pentru toți cei ce le ascultă. În ziua de Crăciun, colindele revin, de asta dată copiii cântând "Steaua". Prin acest colind, ei anunță venirea pe lume a pruncului Iisus Hristos.
Sunt zone în țară unde tradiția Crăciunului încă se păstrează cu sfințenie și se transmite nealterată, din generație în generație. Oamenii de la sate au obiceiuri specifice de la care nu se abat de aceea, în prag de sărbători, auzim de tradiții și superstiții de care mulți dintre noi n-au auzit niciodată.
Împrumuturi și noroc
În unele locuri, în ajunul Crăciunului, gospodarii își strâng de prin sat toate lucrurile pe care le-au dat cu împrumut. În alte locuri, în ajun de Crăciun nu se dă nimic cu împrumut pentru că cei care iau cu împrumut fac asta numai ca să aibă noroc la hoții în anul viitor. De asemenea, tradiția spune că cei care dau lucruri din casa , alungă norocul din cămin. În unele sate, în vasul cu apă, în care familia se spală, se pun nuci, pentru ca oamenii să fie sănătoși peste an.
Tot la sate încă se mai păstrează obiceiul ca în ajunul Crăciunului cetele de colindători să meargă din poartă în poartă ca să vestească venirea pe lume a Pruncului Iisus. Se spune că ținerii mascați care însoțesc aceste cete au darul de a alunga spiritele rele și că cei care nu îi primesc vor avea un an sărac, cu ghinion.
Alte scurte obiceiuri și tradiții:
- gospodarii, înainte de răsăritul soarelui pun mâna pe toate uneltele din ogradă, să le folosească sănătoşi şi cu spor
- se spune că în noaptea de Crăciun se deschide cerul, dar nu-l văd decât cei buni
- fetele, ca să-şi vadă ursitul, puneau sub fereastră tot felul de bucate, aşteptându-l să vină să mănânce din ele şi astfel să-l vadă la chip
- găinilor li se dă să mănânce din ciur sau sită, să facă ouă multe
- sătenii, în drum spre casă de la biserică, se salută "Hristos s-a născut!"
- se mătura casa, dar gunoiul nu se scoate afară, să nu aibă gospodarii pagubă la vite şi să nu le iasă norocul din casă.
Superstiţii de Crăciun:
- Nu este bine să porţi pantofi noi de Crăciun, deoarece aduce ghinion;
- Dacă cerul este senin de Crăciun, înseamnă că va fi un an roditor;
- Dacă faci baie în ziua de Crăciun, vei rămâne curat tot anul;
- Dacă mănânci mere de Crăciun, vei fi sănătos tot anul;
- Dacă vrei să ai noroc şi să fii ferit de rele, trebuie să împodobeşti casa cu crenguţe de vâsc;
- Între Crăciun şi Anul Nou, nu este bine să se tricoteze, să se coase sau să se spele.
A.B.