Tradiții și superstiții de Florii. Ce se face în Duminica Patimilor și ce se sărbătorește, de fapt
Publicat pe 23.04.2021 la 21:17 Actualizat pe 23.04.2021 la 21:17
Sărbătoarea Floriilor, sau Intrarea Domnului în Ierusalim, se celebrează în fiecare an cu o săptămână înainte de Paște. Creștinii ordotocși au numeroase tradiții și superstiții pe care este bine să le ducă la bună îndeplinire pentru un an cât mai bun.
- Tradiții și superstiții de Florii
- Ce este bine să faci pe 25 aprilie
- Cele mai cunoscute nume care se sărbătoresc
Anul acesta, Floriile se sărbătoresc pe data de 25 aprilie, când se marchează, ca în fiecare an, Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim. Această intrare, conform Bibliei, s-a făcut cu El stând pe un asin, întâmpinat cu ramuri de măslin și salcie, cu mii de oamenii în jur spunând „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”.
Tradițiile de FLorii arată că în duminica dinaintea Paștelui este dezlegare la pește, lucru primit cu bucurie de toți creștinii care au ținut postul. O superstiție spune că dacă te speli pe cap în ziua de Florii, vei albi înainte de vreme. Dacă, însă, este neapărat necesar, folosește în loc de apă de la robinet, apă sfințită sau descântată. De asemeena, se spune că dacă o persoană primește Sfânta Împărtășanie în zoiua de Florii, aceasta are mari șanse să îi fie îndeplinite toate dorințele în momentul în care se apropie de un preot.
Obiceiuri, tradiții și superstiți de Florii
În Banat și Transilvania sunt altfel tradițiile. Fetelor nemăritate li se pune o oglindă și o cămașă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, acestea sunt luate și folosite în descântece de dragoste și de sănătate. Pe de altă parte, gospodinele coc plăcinte proaspete pe care le dau sărmanilor de pomană.
Există superstiții și legate de vremea care va fi de Paște. În funcție de felul în care va arăta vremea de Florii, așa va arăta și pe 25 aprilie. Desigur, acest lucru diferă de la o regiune la alta. Cu alte cuvinte, în timp ce în unele zone se spune că vremea de Florii va fi la fel ca cea de Paște, în alte locuri este exact invers: dacă de Florii va fi frumos și însorit, de Paște va ploua.
Ce nume sunt sărbătorite de Florii
Alte tradiții de Florii spun că fetele care vor să-și găsească sortitul trebuie să pună busuioc în apă la miezul nopții și să se spele pe cap cu ea, apoi să o toarne la rădăcina unui copac înflorit, înainte ca soarele să răsară. De asemenea, este bine ca în ziua de Florii să se aerisească hainele, să se primenească obiectele din casă, iar fetele să-și scoată zestrea afară la lumină pentru a-și atrage ursitul.
Pe 25 aprilie sunt sărăbătoriți toți cei care poartă nume de flori, dar și derivate ale acestora: Anemona, Brânduşa, Camelia, Codrin, Codrina, Codruţ, Codruţa, Crăiţa, Crenguţa, Crina, Crinu, Crinuţa, Crizantema, Dalia, Delia, Floarea, Flora, Florenţa, Florentin, Florentina, Florica, Florin, Florina, Garofiţa, Gentiana, Gherghina, Iasmin, Iasmina, Iris, Lăcrimioara, Laur, Laura, Laurenţiu, Laurian, Lauriana, Malina, Margareta, Micșunica, Mugurel, Narcis, Narcisa, Panseluţa, Romaniţa, Roza, Rozalia, Trandafira, Veronica, Violeta, Viorel, Viorela, Viorica, Zambila, Zambilica.
Citește și: Anunț ANM! Revin ploile și temperaturile scad! Cum va fi vremea de Sfântul Gheorghe și Florii