Rugăciunea pe care credincioșii ortodocși trebuie să o rostească de Florii
Publicat pe 21.04.2021 la 16:07 Actualizat pe 21.04.2021 la 16:07
Duminică, pe data de 25 aprilie, creștinii ortodocși prăznuiesc Floriile. Aceasta este una dintre cele mai mari sărbători de peste an, care marchează Intrarea Domnului în Ierusalim. Iată ce rugăciune este bine să rostească fiecare creștin în această zi, pentru a avea parte de bunăstare și de înțelegere în familie.
- Rugăciunea de Florii care aduce înțelegere și bunăstare celor care o rostesc
- Alte obiceiuri și tradiții în Duminica Floriilor
Rugăciunea de Florii care aduce înțelegere și bunăstare celor care o rostesc
Ziua de Florii reprezintă una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății, fiind marcată cu o săptămână înainte de Paște.
Floriile reprezintă Intrarea Domnului în Ierusalim, atunci când a fost întâmpinat cu bucurie și cu ramuri de finic de către poporul care îl aștepta.
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care orice creștin este bine să-l facă în această zi este să rostească o rugăciune.
Rugăciunea este legătura dintre om și Dumnezeu. Fie că mulțumim, cerem iertare sau ne rugăm pentru ceva ce ne dorim să avem parte în viață, cert este că rugăciunea este cea mai ușoară, simplă și frumoasă cale de comunicare între om și Divinitate.
Tocmai de aceea, în continuare vă prezentăm una dintre cele mai puternice rugăciuni pe care este bine să o rostiți în această zi, pentru a avea parte de înțelegere în familie, dar și de bunăstare.
''Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru Cel ce esti întru cele înalte cu Tatăl şi eşti purtat pe arip de Heruvimi si cântat de Serafimi, care în zilele venirii Tale în trup ai binevoit pentru a noastră mântuire a sedea pe mânzul asinei şi ai primit binecuvântarea pruncilor, ai venit în Sfânta Cetate a Ierusalimului, mai înainte cu sase zile de patima cea de bunăvoie, ca să mântuiesti lumea prin Cruce, prin îngroparea şi Învierea Ta!
Şi precum atunci oamenii, care şedeau in întuneric si în umbra mortii, având ramuri de copaci şi stâlpări de finic Te-au întâmpinat pe Tine, Fiul lui David, mărturisindu-Te, aşa şi pe noi, care acum în această zi de înainte prăznuire, purtând în mâini stâlpări şi ramuri de copaci, păzeşte-ne şi ne mântuieste.
Si precum acele popoare si copiii Ti-au adus Osana, învredniceste-ne şi pe noi să Te slăvim în psalmi şi cântări duhovniceşti, cu suflete curate şi buze neîntinate, în aceste zile ale patimilor Tale şi să dobândim, fără de osândă, a ne împărtăsi de bucuria Sfintei Învierii Tale si să cântăm si să proslăvim Dumnezeirea Ta, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte si cu Preasfântul si Bunul si de viaţă Făcătorul Tău Duh, acum şi purnrea şi în vecii, vecilor. Cinste Maicii Domnului și Slavă Sfinților. Amin''.
Alte obiceiuri și tradiții în Duminica Floriilor
Mai multe tradiții și obiceiuri sunt legate de Duminica Floriilor. Astfel, unul dintre ele are legătură cu salcia dusă de credincioși la biserică.
Așa cum Domnul Iisus Hristos a fost întâmpinat cu ramuri de finic de către creștinii din Ierusalim, așa există în prezent tradiția salciei, care este dusă la biserică. Aici, aceasta se sfințește, iar la finalul slujbei, oamenii o împart și o pun acasă la icoane.
De asemenea, în unele zone ale țării, oamenii pun din salciua luată de la biserică la mormintele rudelor, pentru a-i anunța în acest fel pe aceștia că vine Paștele.
O altă tradiție spune că oamenii care iau salcie de la biserică se pot lega cu ea în jurul mijlocului, pentru a scăpa de durerile de spate.
Totodată, în această zi este bine ca toți cei care pot să gătească și să împartă pește. De altfel, de Buna Vestire și de Florii sunt singurele dăți din postul Paștelui în care este permis să se consume pește.
De asemenea, un obicei vechi de care țineau cont fetele, în urmă cu mult timp, era cel în care, la miezul nopții, spre Florii, fetele fierbeau apă în care puneau busuioc, iar mai apoi se spălau pe cap. Apa cu care se spălau o puneau la un pom și se rugau ca așa cum va fi pomul respectiv de admirat, la fel să fie și ele privite de oamenii din comunitate.
În plus, se spune că așa cum va fi vremea de Florii, la fel va fi și în ziua de Paște. Tot din bătrâni se spune că dacă până în această zi vor cânta broaștele va fi o vară frumoasă.
De asemenea, este bine ca în ziua de Florii, toți cei care își aniversează onomastica să facă cinste, pentru a le merge bine tot anul.