Mâncăruri de Florii. Trei rețete mănăstirești cu pește
Publicat pe 21.04.2021 la 12:47 Actualizat pe 21.04.2021 la 12:47
Pentru că este post, dar mai ales pentru că se apropie ziua de Florii cu pași repezi, mai jos găsești trei rețete mănăstirește cu pește, dar și alte idei pentru o masă bogată și aspectuoasă.
- Rețete ce conțin pește.
- Mâncăruri de pește pentru masa de Florii.
Dacă nu mai știi ce să gătești ori dacă vrei să impresionezi la masa de Florii, iată top trei rețete pe care te provocăm să le încerci. Ușor de preparat, delicioase și cu multe vitamine, așa am putea descrie mâncărurile ce au la bază peștele și legumele. Spor la treabă și poftă bună!
Pește în sos de roșii ca la mănăstire
Peștele făcut în sos de roșii este cel mai simplu și rapid preparat pe care-l poți face pentru masa de Florii ori pentru orice alt eveniment de familie. Aspectul preparatului va fi unul simplu, dar elegant, iar gustul îl va da pe spate și pe cel mai critic oaspete al tău. Iată ce trebuie să faci și de ce ingredinte ai nevoie.
Ingrediente
3 căței usturoi
ulei de măsline
2 conserve de roșii tocate
1 pahar deșvin rosu
2 linguri capere
1 mână de măsline
8 fileuri de pește alb fără piele
Mod de preparare
Trebuie să spunem încă de la început că această rețetă este una foarte simplu de realizat. Prima dată trebuie să prăjești usturoiul tăiat nu foarte mare în uleiul de măsline, după care să adaugi roșiile și paharul de vin, lăsând totul la fiert pentru 20 de minute.
După care trebuie să adaugi măslinele și caperele, iar când sosul este fiert, pune-l într-o tavă , adăugă peste peste și bagă totul la cuptor pentru alte 20 de minute, la o temperatură de 160 de grade. Nu uita ca la final, dacă vrei, se adăugă puțină zeamă de lămâie și chiar o garnitură.
Ciorba de pește ca la mănăstire
Ciorba de pește este un alt preparat al celor care le place pescuitul, dar și mâncarea în aceeași măsură. Astfel că acum venim în ajutorul tău cu o rețetă de ciorbă de pește făcută exact ca la mănăstire, având un gust care te va face să vrei și a doua porție.
Ingrediente
2 kg pește
2 kg de cartofi cuburi
o jumătate de kilogram de morcovi
3 țeline
puțin grean
sare și piper după gust
Mod de preparare
Nici acest preparat nu este unul complicat, însă ai nevoie de îndemânare și răbdare. Și asta pentru că, după ce pui oala cu apă la fiert, trebuie să cureți, să speli și să tai toate legumele, numai morcovii ar fi recomandat să îi dai pe răzătoare.
După ce le-au tăiat pe toate adăugă-le în oala cu apă și lasă-le la fiert, timp în care asigură-te că ai curățat, tăiat și spălat și peștele. Când legumele sunt fierte pe jumătate pune și peștele în aceeași oală și lasă totul la foc mic.
La sfârșit, înainte cu câteva minute de a lua oala de pe foc, adăugă, sare, piper, borș și verdeață. Poftă bună!
Zacuscă de pește ca la mănăstirea Văratec
Tot de la mănăstire venim acum și cu o rețetă de zacuscă de pește, numai bună pentru a o avea în cămară pe timp de iarnă. În acest caz, timpul de preparare este puțin mai mare, dar cu puțin talent și îndemănare vă va ieși o zacuscă pe cinste. AI nevoie de pește, legume și bineînțeles, câteva borcane goale.
Ingrediente
4 kg de pește
4 kg ceapă
1 kg morcov
1 l ulei
1 kg ardei capia sau gogoșari copți
3-4 linguri bulion sau pastă de tomate
sare și piper după gust
4-5 linguri zahăr
Mod de preparare
Pentru început trebui să știi că ardeii trebuie copți, curățați și tăiați cubulețe, apoi și ceapă se curăță și se taie în bucăți mici, iar în cazul morcovilor, după ce sunt curățați și spălați, trebuie să ai la îndemână o răzătoare. După care, imediat ce ai fiert peștele, ai grjă să îl cureți de oase, iar apoi da-l prin mașina de tocat.
Astfel, după ce totul este mărunțit, pune ceapa, morcovul, peștele și ardeii la călit, iar rând pe rând adaugă zahărul, bulionul și condimentele și lasă totul să fiarbă la foc mic.
Când este gat, pregătește borcanele, pune zacusca fierbinte în ele, învelește-le și pune-le la fiert pentru 20 de minute. Asta este tot, dar ai grijă să le depozitezi la rece pentru a te bucura de preparat mai mult timp.
Ce mâncăruri mai poti găti de Florii
Dacă nici măcar una din rețetele de mai sus nu ți-au făcut cu ochiul pentru masa de Florii, atunci trebuie să știi că ai multe variante la îndemână.
De exemplu poți opta pentru un platou de șnițele de paște, asezonate cu o saltă verde, ori dacă-și dorești ceva mai sofisticat poți face chiar pește umplut cu creveți sau tartă de pește cu dovlecel și porumb.
De asemenea, multe persoane se dau în vânt și după supa cremă de pește cu praz și chiar și după plachia de pește la cuptor.
Citește și: REȚETE de cină: Pește dulce-picant cu citrice salsa