Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Nicolae! Ce e bine să faci ca să-ţi meargă bine
Publicat pe 04.12.2016 la 10:10 Actualizat pe 04.12.2016 la 10:19
Sfântul Nicolae este sărbătorit de toţi creştinii pe 6 decembrie. Este o zi de sărbătoare mult îndrăgită şi aşteptată de către toată lumea.
Sfântul Nicolae este sărbătorit de toţi creştinii pe 6 decembrie. Este o zi de sărbătoare mult îndrăgită şi aşteptată de către toată lumea.
În fiecare noapte de 5 decembrie, ghetele fiecărui creştin sunt lustruite şi puse lângă uşa de la intrare pentru a fi umplute cu daruri de la Moş Nicolae.
Dincolo de cadourile mult aşteptate, ziua sfântă de 6 decembrie presupune şi o serie de tradiţii şi superstiţii. Mai jos sunt câteva dintre ele şi de care ar trebui să ţinem cont dacă vrem ca anul ce vine să fie unul mai bun şi mai prosper.
În ziua de Sfântul Nicolae este bine să aducem în casă crenguţe de pomi fructiferi, care vor fi puse în apă lângă o icoană. Se spune că acest obicei prevesteşte cum va fi anul următor, dacă crenguţele înfloresc până la sfârşitul anului, înseamnă că anul ce urmează va fi unul foarte bun şi plin de împliniri.
Se spune că dacă ninge în ziua de 6 decembrie, Moş Nicolae îşi scutură barba, dar dacă nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.
Din bătrâni umblă vorba că Sfântul Nicolae se sărbătoreşte şi pentru a fi ajutaţi oamenii împotriva bolilor şi a loviturilor de orice fel.
Cea mai cunoscută şi răspândită tradiţie este cea în care copiii care nu-şi ascultă părinţii nu primesc cadouri de la Moş Nicolae, în schimb ei primesc o nuieluşă.
După poveştile bătrâneşti, în nopţile de sărbători sfinte se deschide cerul pentru toţi muritorii, iar Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta lui Dumnezeu.
D.S.