Uluitor! Muntele Everest a fost mutat!

Cutremurul devastator de 7.8 magnitudine, care a lovit Nepalul, anul acesta, a lăsat urme adânci în urma lui. Potrivit specialiştilor, muntele a fost mutat cu câţiva centimetri faţă de poziţia iniţială. 

Seismul care a lovit Nepalul, în urmă cu două luni, a avut efecte devastatoare nu doar asupra oamenilor, dar şi asupra ecosistemului, informează bn24.ro.

Conform ultimelor analize şi măsurători, muntele s-a mutat cu 3 centimetri din locul în care se afla inițial, asta după ce în urmă cu puțin timp s-a demonstrat că tot din cauza mișcării tectonice, Everestul s-a și micșorat 2,8 centrimetri.

Muntele și-a schimbat direcția spre sud-vest, potrivit cercetătorilor chinezi, ceea ce vine în contradicție cu tendința pe care a avut-o în ultimul deceniu, în care muntele s-a mișcat numai spre nord-est, cu aproape 40 de centimetri.

Aceste schimbări sunt explicate de specialiști prin situarea muntelui în zona de contact a două plăci tectonice, cea indiană și cea continentală, ale căror deplasări  generează și seisme foarte puternice.

Cutremurul de 7.8 grade magnitudine pe scara Richter, din data de 25 aprilie, a înregistrat un bilanţ de aproape 10.000 de morţi şi 14.000 de răniţi. 

A.M.

Foto: Hepta

Citeste si:

Minunile continuă în Nepal! La opt zile de la seismul puternic, au fost găsite în viaţă trei persoane

Urmările cutremurului din Nepal! Se impune ajustarea hărţilor?


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro