Uluitor! Muntele Everest a fost mutat!

Cutremurul devastator de 7.8 magnitudine, care a lovit Nepalul, anul acesta, a lăsat urme adânci în urma lui. Potrivit specialiştilor, muntele a fost mutat cu câţiva centimetri faţă de poziţia iniţială. 

Seismul care a lovit Nepalul, în urmă cu două luni, a avut efecte devastatoare nu doar asupra oamenilor, dar şi asupra ecosistemului, informează bn24.ro.

Conform ultimelor analize şi măsurători, muntele s-a mutat cu 3 centimetri din locul în care se afla inițial, asta după ce în urmă cu puțin timp s-a demonstrat că tot din cauza mișcării tectonice, Everestul s-a și micșorat 2,8 centrimetri.

Muntele și-a schimbat direcția spre sud-vest, potrivit cercetătorilor chinezi, ceea ce vine în contradicție cu tendința pe care a avut-o în ultimul deceniu, în care muntele s-a mișcat numai spre nord-est, cu aproape 40 de centimetri.

Aceste schimbări sunt explicate de specialiști prin situarea muntelui în zona de contact a două plăci tectonice, cea indiană și cea continentală, ale căror deplasări  generează și seisme foarte puternice.

Cutremurul de 7.8 grade magnitudine pe scara Richter, din data de 25 aprilie, a înregistrat un bilanţ de aproape 10.000 de morţi şi 14.000 de răniţi. 

A.M.

Foto: Hepta

Citeste si:

Minunile continuă în Nepal! La opt zile de la seismul puternic, au fost găsite în viaţă trei persoane

Urmările cutremurului din Nepal! Se impune ajustarea hărţilor?


facebook whatsapp twitter pinterest