Unde se află și ce legendă are Mănăstirea Frăsinei, locul în care nu au voie femeile. Aici a murit și mama Monicăi Gabor / FOTO
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 17.08.2022 la 10:33
Actualizat pe 17.08.2022 la 10:33
Acesta este locul încărcat de o energie aparte, locul în care mama Monicăi Gabor a murit. Este vorba despre Mănăstirea Frăsinei, un lăcaș cu totul aparte, situat la 25 de kilometri de Râmnicu-Vâlcea. Aici regulile sunt păstrate și respectate cu strictețe. Se știe deja că femeile nu au acces aici, dar iată care este motivul!
- Blestemul ar fi fost pus de Sfântul Calinic
- Cum a murit mama Monicăi Gabor
- Ce spune regula străveche
Această mănăstire specială datează încă din anii 1700. Mama Monicăi Gabor a murit aici, cu mai mulți ani în urmă. De asemenea, potrivit tradiției, în acest lăcaș nu se mănâncă niciodată carne.
Unde se află și ce legendă are Mănăstirea Frăsinei
Așadar, femeile care călătoresc în zonă sunt sfătuite să se oprească cu la doi kilometri distanță de lăcașul cult, prin următoarele avertismente: „Strict interzisă urcarea mai sus a persoanelor feminine”, prin „Legământul Sfântului Calinic”.
Din punct de vedere al legii din România, nimic nu oprește o femeie să meargă la această mănăstire, însă majoritatea persoanelor de sex feminin nu îndrăznesc să încalce regula care ar fi fost impusă de Sfântul Calinic.
Sfântul Ierarh Calinic ar fi pus blesteme asupra femeilor care vor îndrăzni să calce pragul mănăstirii. Mama surorilor Gabor, Veronica Bulai, a încălcat regula și s-a stins din viață, în urma unui accident violent.
Blestemul ar fi fost pus de Sfântul Calinic
Chiar la intrarea în peșteră, femeia a fost lovită de un bolovan. Nu a mai avut nicio șansă la viață și a murit pe loc. Cu o seară înainte de accidentul teribil, mama surorilor ar fi dormit la Mănăstirea Frăsinei.
Mănăstirea se află pe drumul DN7 către Sibiu, în comuna Muereasca. 0e piatra din fața mănăstirii sunt scrise și astăzi următoarele cuvinte:
”Acest sfânt lacaş s-a clădit din temelie spre a fi chinovie de părinţi monahi şi fiindcă din partea femeiască putea să aducă vreun scandal monahilor vieţuitori de acolo, de aceea sub grea legătură s-a oprit de la acest loc să mai treacă înainte, sub nici un chip, parte femeiască. Iar cele ce vor îndrăzni a trece să fie sub blestem şi toate nenorocirile să vie asupra lor, precum: sărăcia, gârbăvia şi tot felul de pedepse, şi iarăşi celor ce vor păzi această hotărâre să aibă blagoslovenia lui Dumnezeu şi a smereniei noastre şi să vină asupra lor fericitul bine. Calinic, episcopul Râmnicului Noului Severin, 17 ian. 1867”
Câteva cruci vechi se găsesc și astăzi pe drumul care duce spre mănăstire.
Citește și: Mama Monicăi Gabor, blestemată de Sf. Calinic?