Vești proaste pentru românii rezidenți din Italia! Vor fi nevoiți să plătească o taxă anuală de 2.000 de euro
Publicat pe 15.01.2024 la 10:17 Actualizat pe 15.01.2024 la 10:17
Vești proaste pentru românii rezidenți din Italia! Vor fi nevoiți să plătească o taxă anuală în valoare de 2.000 de euro. Iată de ce a fost introdusă această taxă pentru cetățenii români care locuiesc în străinătate!
- Vești proaste pentru românii care locuiesc în Italia
- Românii rezidenți, nevoiți să plătească o taxă anuală
Cetățenii români care locuiesc în Italia vor fi obligați să achite o taxă anuală în valoare de 2.000 de euro pentru a beneficia de accesul la sistemul național de sănătate. Iată ce a decis țara de la data de 1 ianuarie 2024!
Vești proaste pentru românii rezidenți din Italia! Vor plăti o nouă taxă anuală
Italia a implementat o taxă anuală în valoare de 2.000 de euro pentru a permite unor rezidenți străini să acceseze serviciul național de sănătate, ca parte a măsurilor de reducere a costurilor incluse în legea bugetului țării pentru anul 2024.
Conform Știri Diaspora, aceste reguli noi au devenit efective începând cu data de 1 ianuarie a anului 2024, fiind introduse prin legea bugetului 2024 adoptată la finalul lunii decembrie de către guvernul italian.
Taxa minimă nouă se impune rezidenților străini din Italia care au deja încheiată asigurarea medicală. Aceasta se aplică celor care se încadrează în normele de înregistrare a asistenței medicale „voluntare”, în opoziție cu cele „obligatorii” sau gratuite ale țării. Aceștia includ pensionari cu vize de ședere facultative, personal diplomatic și consular angajat de guverne străine, membri ai organizațiilor internaționale, lucrători voluntari și persoane cu vârsta de peste 65 de ani care se află în Italia din motive de reîntregire a familiei, potrivit The Local.
Înainte, cei aflați în această situație erau obligați să achite o taxă anuală de minimum 387,34 euro, care putea atinge suma de 2.788,87 euro, în funcție de evaluarea veniturilor - ceea ce înseamnă că majoritatea vor suporta costuri semnificativ mai mari în viitor.
Străinii care intră sub incidența normelor „obligatorii” de înregistrare în sistemul de sănătate din Italia, incluzând angajații companiilor italiene, cei cu activități independente, persoanele înscrise în listele de șomaj din Italia, solicitanții de azil și minorii, vor rămâne exonerați de aceste taxe de înregistrare.
De ce a fost introdusă această taxă
Prin intermediul unui amendament la o lege din 1998 care reglementează statutul străinilor în Italia, taxa a fost introdusă înlocuind formularea „contribuția minimă prevăzută de reglementările în vigoare” cu „2.000 de euro anual” într-o clauză referitoare la costurile anuale de înregistrare la serviciile de sănătate.
Excepții se fac pentru străinii din afara Uniunii Europene prezenți în Italia cu permise de studii, care, conform noilor reglementări, vor fi obligați să achite cel puțin 700 de euro pe an, în loc de 149,77 euro, și pentru cei angajați ca au pair, care vor contribui cu 1.200 de euro, față de suma anterioară de 219,49 euro.