VIDEO / Cum să evităm să naştem prematur? "Femeile însărcinate nu trebuie să fumeze!"
Publicat pe 28.03.2017 la 13:25 Actualizat pe 28.03.2017 la 13:32
În România, peste 20.000 de copii se nasc prematur în fiecare an. Acest lucru poate fi evitat dacă viitoarele mămici ţin cont de câteva reguli simple. Chiar şi cea mai mică infecţie poate afecta fătul, spun specialiştii.
În România, peste 20.000 de copii se nasc prematur în fiecare an. Acest lucru poate fi evitat dacă viitoarele mămici ţin cont de câteva reguli simple. Chiar şi cea mai mică infecţie poate afecta fătul, spun specialiştii.
Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, a dezvăluit în cadrul unui interviu la Antena Stars cum pot femeile însărcinate să evite să nască prematur. În primul rând, gravidele trebuie să meargă des la medic încă din primul trimestru şi să renunţe la fumat pe toată perioada sarcinii.
"«Prematur» înseamnă un copil afectat, care nu poate să respire bine şi nu poate să se adapteze bine la viaţa din afara uterului. Deci, e bine să meargă la medic, în primul rând – să meargă la medic în calendarul corect de investigaţii, care să investigheze o infecţie posibilă şi să evalueze bine starea uterului femeii. În general, femeile au o predispoziţie – cele care nasc prematur au o predispoziţie, o anatomie specială a uterului şi noi putem să le prevenim, să le selecţionăm, da? Să alegem femeile cu un risc de a naşte prematur şi la acestea avem un alt calendar de investigaţii. Complet, pe toate cele nouă luni şi pe perioada în care alăptează.(...) Încă din primul trimestru de sarcină e bine să mergem des la medic. (...) Femeia ar trebui să nu fumeze, în primul rând. Fumatul e dovedit ca motiv de naştere prematură şi avort spontan, deci sunt studii în acest sens. Este un mit că femeia însărcinată nu are voie să ia anumite medicamente. Nu, există medicamente pe care le recomandăm noi, antibiotice sau substanţe care fac bine, care nu au efect de malformare a fătului şi astfel sunt permise. (...) Mergi la sala de sport, dacă făceai asta înainte. (...) Bebeluşul născut prematur nu poate să se hrănească de la sânul mamei. (...) În România este un număr mare de femei care nasc şi nu au fost niciodată la medic, nicio vizită niciodată. (...) Problema este acolo, de fapt, şi de acolo e numărul mare de naşteri premature – în general, femeile neinvestigate din mediul rural, cu o condiţie mai slabă socială şi cu mulţi copii, ele au un risc crescut de naştere prematură. (...) Există riscul ca bebeluşii născuţi prematur să rămână cu sechele.", a declarat Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, în cadrul emisiunii "Star Matinal" de la Antena Stars.
D.D.