VIDEO / Sebastian Papaiani, condus pe ultimul drum de colegi, prieteni şi familie! Imagini de la înmormântare
Publicat pe 29.09.2016 la 14:20 Actualizat pe 29.09.2016 la 14:24
Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Sebastian Papaiani a ajuns la cimitirul Bellu. Zeci de oameni care l-au admirat şi l-au preţuit sunt aici să îi aducă un ultim omagiu.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Sebastian Papaiani a ajuns la cimitirul Bellu. Zeci de oameni care l-au admirat şi l-au preţuit sunt aici să îi aducă un ultim omagiu.
Printre aceştia se află şi Ion Dichiseanu care a acordat un interviu pentru Antena Stars. "Să nu îl uităm niciodată şi nu numai pe Bică, pe marii actori care au scris istorie. Ultimul spectacol l-am tras cu el, nu dădea niciun semn. Când am ajuns eu la spital nu dădea semne că ar fi aşa de grav. Nu avea voie să facă efort. A stat în spital, s-a dus la recuperare, ştiam că e pe calea cea bună, iar la 2 săptămâni a fost scos din recuperare, eu eram fericit că avem spectacole, dar am aflat că a ieşit în cărucior", a povestit Ion Dichiseanu.
Tot traseul sicriului marelui actor a fost presărat cu flori, iar oamenii au mers încet, rugându-se pentru liniştea acestuia în cer şi pentru a-i fi ţărâna uşoară.
Actorul Sebastian Papaiani a murit pe 27 septembrie, după o lungă suferinţă. Marele actor suferise, în luna iunie, un atac cerebral şi a fost găsit căzut de soție, după ce i s-a făcut rău în baie. Actorul s-a lovit la cap, a suferit o pareză la piciorul stâng și nu mai putea să vorbească. În ultima perioadă a stat mai mult pe mâna medicilor.
Sebastian Papaiani s-a născut pe 25 august 1936, la Pitești, tatăl său fiind de etnie greacă. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, promoția 1960, scrie Agerpres.
În 1961, și-a făcut debutul în producția cinematografică ''Purgatoriul nr. 5'', însă calea spre marea carieră i-a fost deschisă de întâlnirea cu regizorul Geo Saizescu, care l-a distribuit în rolul lui Păcală, în filmul cu același nume (1974). Actor complet, complex și deosebit de talentat, și-a câștigat popularitatea și simpatia publicului, prin rolurile de comedie, dar și prin cele în care a abordat și registre mai grave.
Dintre piesele jucate pe scena Teatrului Odeon (fost Giulești) menționăm: ''Astă seară se joacă fără piesă'' de Luigi Pirandello, în regia lui Alexa Visarion, ''Domnișoara Nastasia'' de Gh. M. Zamfirescu, în regia lui Horea Popescu, ''Livada cu vișini'' de Cehov, regia Sorin Militaru, ''Să nu-ți faci prăvălie cu scară'' de Eugen Barbu, regia Sanda Manu și multe altele. Din bogata filmografie a îndrăgitului actor menționăm: ''Un surâs în plină vară'' (1963, regia Geo Saizescu; premiat la Mamaia, în 1964), ''B.D. intră în acțiune'' (regia Mircea Drăgan, 1970), ''Ciprian Porumbescu'' (regia Gheorghe Vitanidis, 1972), ''Cu mâinile curate'' (1972) și ''Ultimul cartuș'' (1973), în regia lui Sergiu Nicolaescu, ''Ștefan cel Mare-Vaslui 1475'' și ''Frații Jderi'' (regia Mircea Drăgan, 1974), ''Roșcovanul'' (regia Francisc Munteanu, 1976), ''Toate pânzele sus'' (regia Mircea Mureșan, 1976) — serial TV; ''Nea Marin Miliardar'' (regia Sergiu Nicolaescu, 1978) ; ''Secretul lui Bahus'' (regia Geo Saizescu, 1983); ''Neînvinsă-i dragostea'' (regia Mihnea Columbeanu, 1993), ''Bani de dus, bani de-ntors'' (regia Al. Tocilescu, 2005), ''Păcală se întoarce'' (regia Geo Saizescu, 2006) și multe altele. A jucat și în telenovelele ''Numai iubirea'' (2004), ''Lacrimi de iubire'' (2005), ''Nimeni nu-i perfect'' (2008).
R.P.