Ziua mondială a somnului, sărbătorită pe 15 martie. Reguli importante pentru a te odihni bine
Publicat pe 15.03.2024 la 11:29 Actualizat pe 15.03.2024 la 11:29
Astăzi, pe data de 15 martie, este Ziua mondială a somnului. În rândurile de mai jos îți vom spune câteva reguli importante pentru a te odihni bine. Iată de ce lucruri trebuie să ții cont!
- 15 martie, Ziua mondială a somnului
- Reguli pentru a avea un somn bun
15 martie, Ziua mondială a somnului
În data de 15 martie 2024 este sărbătorită cea de-a 17-a ediție a Zilei Mondiale a Somnului, conform World Sleep Day. Această zi este sărbătorită în fiecare an în ziua de vineri a celei de-a doua săptămâni întregi a lunii martie și este promovată de Societatea Mondială a Somnului, formată în 2016 din fuziunea Federației Mondiale a Somnului și Asociației Mondiale a Medicinii Somnului.
YTema aleasă pentru ediția din 2024 a fost „Echitatea somnului pentru sănătate globală”, subliniind preocuparea pentru inegalitățile sociale în ceea ce privește odihna.
Chiar dacă somnul este vital pentru sănătate, există diferențe semnificative între diverse grupuri și comunități în privința accesului la un somn odihnitor. Aceste lucruri nu sunt determinate biologic, ci social.
Conform project-sleep.com, persoanele care fac parte din minorități stigmatizate în diverse părți ale lumii, inclusiv cele etnice, religioase, sexuale sau cele afectate de boli sau dizabilități, sunt mai susceptibile la tulburări de somn. Problema afectează și persoanele neurodivergente sau cele care trăiesc în sărăcie. Din păcate, aceste categorii rareori primesc ajutor specializat adecvat, ceea ce poate afecta grav sănătatea lor.
Psihologul Michael Grandner, directorul Programului de Cercetare a Somnului și Sănătății de la Universitatea din Arizona, subliniază că somnul este influențat nu doar de factori biologici, ci și de mediul social în care trăim.
Pentru a reduce aceste inegalități, promotorii Zilei Mondiale a Somnului propun câteva direcții de acțiune. Medicii sunt încurajați să discute cu toți pacienții despre eventualele lor probleme de somn. Îmbunătățirea siguranței sociale, a salariilor decente, a accesului la educație și servicii medicale de calitate sunt esențiale pentru asigurarea unei echități în odihnă. Combaterea discriminării pe criterii rasiale, religioase, sexuale și de gen este, de asemenea, vitală pentru reducerea inegalităților în ceea ce privește somnul.
Organizatorii transmit un apel către clasa politică, angajatori, liderii comunităților, cadrele didactice și creatorii de conținut pentru a conștientiza importanța atât a factorilor biologici, cât și a celor sociali care influențează somnul, în vederea îmbunătățirii sănătății și bunăstării tuturor.
Somnul, esențial pentru păstrarea sănătății fizice, mentale și a bunăstării
Conform worldsleepday.org, sloganul Zilei Mondiale a Somnului din 2023 a fost „Somnul este esenţial pentru sănătate”. Este subliniat că somnul este crucial pentru menţinerea sănătăţii fizice, psihice şi bunăstării generale, având o influenţă la fel de semnificativă ca și alimentația sănătoasă și exercițiile fizice.
Cu toate acestea, importanța somnului nu a atins nivelul de popularitate și conștientizare al altor factori de sănătate.
Chiar dacă dormitul este un proces natural, care nu implică costuri și nu necesită efort fizic, nu ar trebui subestimat sau considerat ca un aspect minor, conform medicului Lourdes DelRosso citat de wordsleepday.org. Tulburările de somn necesită o atenție specială și o intervenție promptă și eficientă. Fie că există sau nu dificultăți majore legate de somn, este încurajată găsirea modalităților de optimizare a somnului pentru a ne simți mai bine și a menține sănătatea pe termen lung.
Noile studii publicate în reviste specializate continuă să evidențieze importanța somnului pentru sănătate, dar și factorii care pot influența negativ calitatea acestuia.
Reguli importante pentru un somn bun
Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București a prezentat pe site-ul său, marius-nasta.ro, un set de 12 reguli referitoare la igiena somnului. Printre sfaturile oferite se regăsesc: stabilirea unei ore regulate pentru culcare și trezire; evitarea somnului în timpul zilei mai mult de 45 de minute; renunțarea la consumul de alcool cu cel puțin patru ore înainte de culcare; evitarea alimentelor grele, picante sau prea dulci cu cel puțin patru ore înainte de culcare; exercițiul fizic zilnic, dar nu înainte de culcare; blocarea tuturor zgomotelor care pot perturba somnul și reducerea la minim a surselor de lumină; și, în cazul în care nu se adoarme în primele 30 de minute, părăsirea dormitorului pentru a desfășura alte activități și revenirea abia atunci când apare senzația de somn.
Conform World Sleep Day, un somn de calitate este definit prin trei aspecte: durata, asigurând o odihnă adecvată și o stare de alertă în ziua următoare; continuitatea, caracterizată prin lipsa de întreruperi în timpul somnului; și profunzimea, care facilitează recuperarea fizică și mentală.
Citește și: Riscurile la care te expui dacă dormi mai mult de 10 ore. Specialiștii trag un semnal de alarmă