Bancnota de 200 de lei are un mesaj ascuns. Nu ai observat până acum!
Fiecare român a ținut măcar o dată în mână această bancnotă, de 200 de lei, însă sunt foarte puțini cei care au observat mesajul ascuns. Această bancnotă a fost pusă în circulație la data de 1 decembrie 2006 șie ste plină de semne, de simboluri, care ar trebui să ridice semne de întrebare fiecărui cetățean român.
- Sigur nu ai observat acest detaliu până acum
- Despre ce este vorba
- Cu ce se deosebește această bancnotă de altele
Pe bancnota de 200 de lei se află poetul Lucian Blaga. Într-adevăr, această bancnotă este diferită față de celelalte și nu din cauza valorii, ci pentru că portretul este mult mai clar, iar bancnota este mai viu colorată.
Bancnota de 200 de lei are un mesaj ascuns
Cu toții am văzut măcar o dată o bancnotă de 200 de lei, însă puțini au fost atenția la mesajul ascuns pe care îl transmite această bancnotă. Fiecare bancnotă în parte ascunde câteva secrete sau detalii la care ar trebui să fim atenți.
Pe cartea deschisă din centrul bancnotei sunt scrise două poezii ale poetului: Autoportret și 9 mai 1895. În primele versuri, Lucian Blaga își face chiar autoportretul, considerându-se ”mut ca o lebădă” în țara lui.
Autoportret
Lucian Blaga e mut ca o lebădă.
În patria sa
zăpada făpturii ține loc de cuvânt.
Sufletul lui e în căutare,
în mută, seculară căutare,
de totdeauna,
și până la cele din urmă hotare.
El caută apa din care bea curcubeul.
El caută apa
din care curcubeul
își bea frumusețea și neființa.
9 mai 1895
Sat al meu, ce porți în nume
sunetele lacrimei,
la chemări adânci de mume
în cea noapte te-am ales
ca prag de lume
și potecă patimei.
Spre tine cine m-a-ndrumat
din străfund de veac,
în tine cine m-a chemat
fie binecuvântat,
sat de lacrimi fără leac.
Cum ajung personalitățile pe bancnote
Dacă te-ai întrebat vreodată cine alege personalitățile pentru bancnote, iată că este vorba despre un proces cât se poate de amplu. Banca Naţională a României propune Consiliului de Administraţie al BNR o personalitate românească prin Direcţia Emisiune.
După acest procedeu, consiliul, în frunte cu guvernatorul băncii decid forma finală a bancnotei. De asemenea, fiecare bancnotă emisă de Banca Națională a României prezintă mai multe elemente de siguranță.