Live acum Viaţa fără filtru - Infiltrați în culise (r)
Prime time 19:00/ Petrecem în familie
Homepage » Actualitate » Bucureştiul şi împrejurimile doboară recordul locuinţelor nou-livrate. Recordul din 2015 a fost spulberat (P)

Bucureştiul şi împrejurimile doboară recordul locuinţelor nou-livrate. Recordul din 2015 a fost spulberat (P)

Publicat pe 01.09.2021 la 11:00 Actualizat pe 01.09.2021 la 12:35

Da, pandemia nu s-a terminat, dar casele se construiesc cu repeziciune, pentru că și cerere există. Astfel, peste 20.000 de case şi apartamente au fost gata anul trecut, cu 40% mai mult faţă de 2019 şi aproape dublu faţă de recordul anterior din 2015.

Aproape 68.000 de locuinţe noi au fost date în folosinţă în 2020 la nivelul întregii ţări, chiar pe vreme de pandemie, când altele păreau a fi prioritățile. Numai în Bucureşti, numărul de locuinţe livrate a ajuns în 2020 la 13.821, cu 60% mai mult faţă de 2019.

Regiunea Bucureşti-Ilfov, care include toate comunele şi satele din jurul Capitalei, a crescut și ea spectaculos ca număr de livrări de locuinţe în 2020, cu un total de 20.773, după cum arată datele făcute publice de Institutul Naţional de Statistică.

Este astfel vorba de o creştere cu 40% faţă de anul precedent, când numărul de livrări de noi locuințe era unul record, de 14.800. Doar în şase ani din 1990 încoace au mai fost livrate anual peste 10.000 de locuinţe în regiunea Bucureşti-Ilfov, însă pragul de 20.000 nu mai fusese niciodată atins, scrie Ziarul Financiar.

Cât despre restul țării, aproape 68.000 de locuinţe noi au fost date în folosinţă în 2020 la nivelul întregii ţări, mai arată statisticile. Sunt incluse atât proiectele din fonduri publice, cât şi cele din fonduri private.

Faţă de anul 2019, nivelul întregistrat anul trecut – 67.816 locuinţe – este cu mai puţin de 1% mai mare, însă este un număr-record pentru România. Recordul anterior fusese înregistrat în 2019, când fuseseră livrate 67.488 de case şi apartamente în toată ţara. Doar în 2008 şi 2009 numărul de locuinţe livrate anual a mai depăşit 60.000, cu circa 67.300 de locuinţe în 2008 şi 62.500 - în 2009. A fost însă perioada care a precedat criza economică pe care o știe toată lumea. Din 2010, a urmat o scădere ce s-a întins de-a lungul a patru ani, cu o revenire abia în 2014.

Record pentru Capitală

Revenind la Capitală, numărul de locuinţe livrate a ajuns în 2020 la 13.821, trecând astfel pentru prima dată de 10.000. Creşterea este de 60% comparativ cu 2019, când fusese stabilit tot un record până la acel moment, cu peste 8.600 de livrări. Nici în anii de boom imobiliar nu fuseseră atinse astfel de cifre, maximul din 2008 fiind puţin peste 3.000.

Pentru prima dată, Bucureştiul devine scena unui număr atât de mare de case şi apartamente, dezvoltatorii fiind impulsionaţi de contextul pandemic să grăbească proiectele începute deja, de teamă că vor rămâne cu blocurile şi casele nevândute. Pe de altă parte, și apetitul cumpărătorilor este mare, forțați să stea pe timpul pandemiei într-un apartament prea mic sau fără pic de spațiu în exterior.

Mai multe și mai scumpe

Dar să vedem ce pot găsi acești cumpărători dacă se uită pe anunțurile imobiliare căutând imobile noi. Oferta e foarte pestriță și trebuie cernută cu atenție. Sunt disponibile pe piață atât apartamente de două camere în Prelungirea Ghencea la 53.300 de euro, în Berceni la 69.900 euro, cât și apartamente de asemeni de două camere la 82.000 la Theodor Pallady, la 88.369 de euro, în Băneasa, la 99.900, la Virtuții, ba chiar și mai multe garsoniere în Militari, în același imobil nou, la numai 22.500 – 25.000 de euro. Garsoniere la aceleași prețuri pot fi găsite și în Berceni.

Potențialii cumpărători găsesc însă deopotrivă și un penthouse în Aviației, la 500.000 de euro. Cei care vor să se mute într-un apartament mai mare vor găsi unul de trei camere, nou, la Brâncoveanu, la 73.900, pe bulevardul 1 Decembrie 1918, la 87.131 de euro. Vor găsi însă un apartament la aceleași dimensiuni și la 119.306 euro, ba chiar și la 330.000 de euro, la Piața Rosetti.

Când vine vorba despre 4 camere, vei avea surpriza să găsești un astfel de apartament, în Brâncoveanu, bloc nou, la numai 62.900 de euro, sau în zona Alexandriei, cu 75.000 de euro. La 80.000 de euro găsești în apărătorii Patriei, iar la 85.000 de euro în Militari, Măgurele, Fundeni, Ozana.

Însă același spațiu poate costa și peste 100.000 de euro în Theodor Pallady, Titan sau Brâncoveanu, Olteniței, Chitila și chiar Berceni. Prețurile, la aceste categorii de apartamente, sunt practic, fără limită, cele mai multe situându-se între 100.000 – 300.000 de euro.

Un apartament de 6 camere de pe Moșilor e cotat la 549.000 de euro, iar unul din Aviației, de 5 camere, la 770.000 de euro.

Cresc și chiriile

Iar dacă prețurile de cumpărare ți se par mari, află că și chiriile sunt pe pantă ascendentă. Este de aşteptat ca preţurile chiriilor să crească în următorii ani în România, ca şi în întreaga regiune a Europei Centrale şi de Est, cei mai importanţi doi factori fiind rata supraaglomerării şi creşterea preţurilor imobilelor tranzacţionate, după cum se arată într-o analiză publicată recent de o companie de consultanţă imobiliară și citată de Agerpres.

Rata supraaglomerării în România, calculată pe baza disponibilităţii camerelor per persoană şi a dimensiunii medii a gospodăriei, a fost de 45,8% în 2019, nivel urmat de Letonia (42,2%) şi Bulgaria (41,1%). Asta arată că majoritatea gospodăriilor din Europa Centrală au o rată mai mare de supra-aglomerare faţă de media UE. Totuși, tendinţa europeană pe termen lung arată o scădere treptată a supra-aglomerării, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est, deci și România, continuă spre convergenţă, se arată în analiza realizată de Colliers.

Prin urmare, această evoluţie pe termen lung va aduce un decalaj la nivel de ofertă, va fi nevoie de mai multe locuinţe şi, din noua ofertă, Colliers anticipează că proprietăţile disponibile pentru închiriere vor constitui o parte semnificativă, în condiţiile unei schimbări de strategie pentru mai mulţi dezvoltatori şi investitori, se menţionează în analiză.

De reținut e însă că, pentru moment, oraşul Bucureşti are unele dintre cele mai accesibile locuinţe din regiune, cu un preţ mediu de vânzare de aproximativ 1.800 de euro pe metru pătrat în clădirile noi de apartamente. Spre comparaţie, în Budapesta şi Varşovia preţul mediu este de aproximativ 2.600 de euro pe metru pătrat, în timp ce Praga are cel mai scump sector rezidenţial din regiune, cu un nivel de 4.700 de euro pe metru pătrat.

În articolul
Bucureştiul şi împrejurimile doboară recordul locuinţelor nou-livrate. Recordul din 2015 a fost spulberat (P)
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Emisiuni TV
Danny Boy și noua iubită, prima apariție de când sunt un cuplu! S-au mutat deja împreună, iar partenera lui îl știa de la Insula Iubirii
  • Danny Boy are o relație cu o domnișoară de 22 de ani
  • Cum a început povestea lor de iubire
Emisiuni TV
Cum au făcut pace Carmen Negoiță și Andreea Perețeanu, după tensiunile de la Poftiți la întrecere. Declarații savuroase: ”Era foarte supărată pe mine”
  • Carmen Negoiță și Andreea Perețeanu au făcut echipă la Poftiți la întrecere
  • Cum au trecut peste tensiunile din competiție
Beauty & Lifestyle
Orășelul din Spania, situat la malul mării, pe care trebuie să îl vizitezi vara aceasta! Doar localnicii știu că există
  • Orășelul din Spania de care puține persoane știu
  • Se află lângă cele mai cunoscute destinații
Stiri interne
David Popovici a câștigat o nouă medalie de aur la Europenele de Nataţie U23. Campionul roman a scris istorie din nou
  • David Popovici se întoarce acasă cu medalia de aur
  • Campionul a făcut istorie la Europenele de Natație U23
Showbiz international
Cum arată și cât costă hotelul la care s-au cazat Jeff Bezos și Lauren Sanchez, în Veneția! Miliardarul a făcut donații publice înainte de nuntă
  • Jeff Bezos și Lauren Sanchez s-au cazat la un hotel exclusivist
  • Câți bani a donat public miliardarul
Stiri interne
Singura imagine cu Elena Udrea, după trei ani de închisoare. Cum arată fostul ministru | FOTO
  • Cum arată Elena Udrea, după trei ani petrecuți în spatele gratiilor
  • Imagine rară cu fostul ministru
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
O adolescentă din Gaza a luat BAC-ul în Gorj cu medie mare, după 2 ani în România. Profesorii, impresionați
recomandare pe as.ro
Ţeapa uriaşă încasată de milionarul român care are 6 copii cu 4 femei diferite! Cum a pierdut 6 milioane de euro
Romania TV
ALERTĂ meteo! Ciclonul din Europa lovește direct în țara noastră. Se anunță PRĂPĂD în orele următoare. Nu a mai fost așa ceva de mult timp!
Romania TV
ULTIMA ORĂ! România va fi lovită vineri de un ciclon. Ploi cu găleata, grindină și vijelii. Doar în filme ai mai văzut așa ceva
recomandare pe antena3.ro
Directorul fără activitate de la stat, dar plătit cu 12.000 lei, a fost demis: Dumnezeule, nu stau degeaba. Analizez contracte de pază
recomandare pe antena3.ro
O femeie de 77 de ani a vândut tot ce avea ca să poată trăi în următorii 15 ani pe un vas de croazieră
recomandare pe antena3.ro
Kanye West a plătit-o pe Bianca Censori cu 100.000 $ ca să iasă pe stradă în lenjerie intimă. Cât i-a dat pentru „rochia” de la Emmy
recomandare pe playtech.ro
Mihai Leu, în stare foarte gravă la ATI. Medicii sunt sceptici, fostul pilot a...
recomandare pe playtech.ro
Noua stațiune preferată a românilor e la o oră de București și are tot ce vrei pentru vacanță. Turiștii spun că e „ca în Antalya”
recomandare pe redactia.ro
Zodiile cu noroc scris în stele în iulie 2025. Totul se schimbă în favoarea lor
recomandare pe redactia.ro
Povestea de dragoste dintre ministrul Finanțelor și o îndrăgită cântăreață de muzică populară. Ce diferență de vârstă există între eiv
recomandare pe Ciao.ro
Ploaia din Capitală le-a pus pe fugă pe vedetele din România! Cum s-au ferit de stropii reci - imagini de senzație
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Cum arată Diana Munteanu la 46 de ani. Imaginile cu fosta soție a lui Claudiu Niculescu au devenit virale
recomandare pe bzi.ro
Nicușor Dan bagă România în „RESET TOTAL”? Ce se pregătește în spatele ușilor închise de la Cotroceni?
recomandare pe bzi.ro
Jurnalistă româncă, victima unui caz șocant de abuz! Totul a fost dat în vileag!
recomandare pe dailybusiness.ro
Polițiștii i-au confiscat mașina de 43.000 de euro, după ce l-au prins Constanța. Ce au descoperit în urma verificării
recomandare pe dailybusiness.ro
ANRE a anunțat creșteri ale facturilor la gazele naturale de la 1 iulie. Cât de mult vor fi afectați consumatorii casnici
recomandare pe Jurnalul.ro
Horoscop săptămânal, 30 iunie - 6 iulie 2025. O perioadă marcată de Nepun retrograd
recomandare pe a1.ro
Claudiu Gherguț și-a sărbătorit ziua de naștere în timpul stagiului la Retroscena. Cum l-a surprins chef Richard Abou Zaki