Calendar ortodox 27 mai 2022. Azi se sărbătorește Sfântul Ioan Rusul, ocrotitorul tinerilor
Astăzi este o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii de pretutindeni. Se sărbătorește sfântul care este considerat ocrotitorul tinerilor. Sfântul Ioan Rusul este unul dintre cei mai cunoscuți sfinți ai Bisericii Ortodoxe Grecești. Iată ce rugăciune trebuie să rostești astăzi pentru sănătate!
- Sărbătoare de Sfântul Ioan Rusul
- Este considerat ocrotitorul tinerilor
- Rugăciunea pe care trebuie să o spui azi
Sfântul Ioan Rusul este serbat în calendarul ortodox, în fiecare an, pe data de 27 mai. S-a născut în Mica Rusie într-o familie credincioasă, în jurul anului 1690. S-a îmbolnăvit spre finalul vieții sale.
Calendar ortodox 27 mai 2022
Sfântul Ioan Rusul a fost luat prizonier şi vândut unui ofiţer superior turc. A îndurat chinuri groaznice și s-a rugat la Dumnezeu până în ultima clipă.
Sfântul Ioan Rusul s-a stins din viață în data de 27 mai 1730. Moaștele Sfântului Ioan Rusul se găsesc la biserica Sfântului Mucenic Gheorghe, acolo unde puse într-o raclă specială. Armeni și turci și creștini vin pentru a se închina aici.
Ulterior, o parte din moaște au fost mutate la Mănăstirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon din Rusia în anul 1881.
Și la noi în țară se găsesc părți din moaștele Sfântului Ioan Rusul, în următoarele lăcașuri:
- biserica paraclisului Maternității Polizu din București;
- în biserica mănăstirii din comuna Florești, Cluj;
- în paraclisul mănăstirii din comună Slobozia, Giurgiu;
- în biserica de lemn a Mănăstirii Comana;
- în Paraclisul "Sfinții Ioachim și Ana" al Mănăstirii Sihăstria;
- în biserica Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu;
- în biserica Spitalului Județean Suceava;
- la Mănăstirea Adămești, Teleorman.
Rugăciunea pe care trebuie să o spui pentru sănătate
În această zi specială, creștinii ortodocși rosesc rugăciunea Sfântului Ioan Rusul, octoritorul tinerilor de oriunde.
O, Sfinte Ioane, întru tot lăudate și de minuni făcătorule, primește această umilă rugăciune de la noi, nevrednicii tăi robi, căci către tine ca la un grabnic folositor alergăm noi, chemându-te cu evlavie: vino, Sfinte, și vezi rănile și durerile noastre. Ia aminte la suspinele noastre, că știm, Sfinte al lui Dumnezeu că deși ai pătimit greu pentru dragostea lui Hristos, dar prin viețuirea ta ai aflat dar de la Dumnezeu, fiindcă ne-am încredințat că și după mutarea ta la viața cea veșnică cine a năzuit la ajutorul tău și ți s-a rugat cu credință nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat și tu l-ai trecut cu vederea? Sau cine s-a rugat ție și nu l-ai auzit?
Minunile și ajutorul tău, Sfinte, ne-au făcut și pe noi, păcătoșii, să alergăm la ajutorul tău. Am auzit de minunea pe care ai făcut-o trimițând prin rugăciune o farfurie de mâncare din Procopie până la Mecca. Am aflat de vindecările tale minunate, de mulțimea de bolnavi care au aflat izbăvire din suferințele lor. Credem că Dumnezeu te-a proslăvit prin minuni fără de număr. Oare pe noi ne vei lăsa fără ajutor? Să nu fim noi lepădați de la dragostea ta, Sfinte, chiar dacă viețile noastre sunt pline de fărădelegi.