Calendar ortodox, 7 noiembrie. Ce tradiții se respectă în ajunul Soborului Sfinților Mihail și Gavriil
Pe 7 noiembrie se respectă mai multe obiceiuri românești înainte de prăznuirea Sfinților Mihail și Gavriil. Tot astăzi, este pomenit și Sfântul Cuvios Lazăr, făcătorul de minuni din Muntele Galision.
- Tradiții în ajunul Soborului Sfinților Mihail și Gavriil
- Prăznuirea Cuviosului Lazăr din Muntele Galision
- Rugăciune făcătoare de minuni adresată Cuviosului Lazăr
Astăzi, 7 noiembrie se respectă mai multe tradiții la creștini în ajunului Soborului Sfinților Mihail și Gavriil. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește și pe Sfântul Cuvios Lazăr din Muntele Galision care a făcut minuni în timpul vieții sale.
Ce tradiții se respectă azi în ajunul Soborului Sfinților Mihail și Gavriil
Anual, în data de 8 noiembrie sunt sărbătoriți Sfinții Mihail și Gavriil. Se spune că cei doi au condus îngerii și călăuzele sufletelor în drumul către Rai.
Conform rânduielilor bisericești, în ajunul acestei sărbători, fiecare creștin va trebui să aprindă o lumânare care să-i fie lumina de veci după moarte. Totodată, se dă de pomană celor necăjiți de soartă. Darurile oferite pentru cei plecați dintre noi se numesc Moșii de Arhangheli.
Cine a fost Cuviosul Lazăr din Muntele Galision
Tot în această zi, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Cuviosul Lazăr. El s-a născut într-un sat în apropiere de Magnesia, în Asia Mică, într-o familie înstărită. Părinții săi au pus mare accent pe educația sa și l-au trimis la cele mai bune școli. Încă din tinerețe a avut o atracție pentru Ierusalim, unde a ajuns și s-a călugărit.
A slujit în mai multe lăcașuri de cult și a intrat în Mănăstirea „Sfântul Sava” din Palestina. Patriarhul Ierusalimului l-a hirotonit preot și a rămas aici timp de șase ani.
După ce agarenii au intrat în biserică, având gânduri necurate, Cuviosul a mers în Efes și a stat în muntele Galisiul, aproape de cetate. De-a lungul anilor, s-a zidit o nouă mănăstire, iar Lazăr a mai trăit 15 ani, timp în care a săvârșit mai multe minuni.
Rugăciune adresată Cuviosului Părinte Lazăr
Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Deschide-voi gura mea...
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Lazăr, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Luminătorule de Dumnezeu, luminate, cel cu chipul de lumină, Sfinte Lazăr, alungă întunericul cugetului meu, luminându-l cu Razele Dumnezeieştii Lumini, ca să laud isprăvile tale.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Lazăr, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Strălucind ca soarele, luminezi pe cei de sub soare, fiind locaş al Luminii, Sfinte Lazăr, răsărind şi apunând. Şi făcându-te tu Dumnezeiască lumină cu minunea naşterii tale şi a adormirii.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Dorind de viaţa cea veşnică şi mai bună, cu dreptate, nu ai băgat în seamă viaţa cea trecătoare, depărtându-te de rudenia cea trupească şi omorându-te împreună cu Hristos şi vieţuind dimpreună cu El.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Aflându-te curat Stăpâna cea Preacurată, Preacuvioase Lazăr, venind către tine ca şi către o slugă mulţumitoare te-a mângâiat. Cu care dimpreună îmblânzeşte nouă pe Iubitorul de oameni.
Cântarea a 3-a. Irmos: Pe ai tăi cântăreţi...
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Lazăr, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Întărindu-te cu puterea Stăpânului, uneltirile vrăjmaşului cele împotrivă le-ai arătat ca nişte săgetături de prunci, înţelepte, ale cărui meşteşugiri întăreşte-ne şi pe noi să le biruim, cu rugăciunile tale.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Înger în trup te-ai arătat, slujind lui Dumnezeu, dimpreună cu îngerii, fiind mai presus de greutatea trupului şi de fire, Sfinte Lazăr, luminându-te Dumnezeieşte şi mărindu-te minunat.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Fii mie Mijlocitoare, Acoperământ şi Ocrotire, Născătoare de Dumnezeu, îndreptându-mi cele ce sunt ale vieţii, pe vrăjmaşi oprindu-i şi cu milostivirea mântuindu-mă şi cu Fiul tău împăcându-mă.