Care este rugăciunea inimii și cum se rostește
Ruăciunile sunt un adevărat leac pentru suflet, iar rostite cu pioșenie și credință vor da roade nebănuite. Iată cât de importantă este rugăciunea inimii și cum trebuie să o rostești ca să ai noroc!
- Ce este rugaciunea inimii
- Cum se rostește pentru un efect benefic
Care este rugaciunea inimii
Rugăciunea inimii, cunoscută și ca „Rugăciunea lui Iisus”, este una dintre cele mai scurte, dar și mai puternice rugi rostite. Potrivit religiei, aceasta este rugăciunea pe care Dumnezeu le-a dăruit-o primilor oameni din rai.
„Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul (păcătoasa)”, este rugăciunea iimii, cunoscută de toți credincioșii.
Când și cum se rostește rugăciunea inimii
Rugăciunea inimii este o rugă foarte cunoscută între credincioși. Aceasta trebuie rostită într-un anume fel, însă nu este o condiție pentru cei ce își doresc mântuirea din partea lui Dumnezeu.
Astfel, Arhimandritul Teofil Părăian susține un fel de a evoca rugăciunea inimii după cum a fost învățat de însuși Părintele Arsenie Boca.
„A zis aşa: să spun cu mintea – deci cu cuvântul gândit – „Doamne” între respiraţii; concomitent cu inspirarea, deci trăgând aerul în piept, să zic: „Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu”, şi expirând, dând afară aerul din piept, să zic: „miluieşte-mă pe mine păcătosul”. Aceasta nu e o condiţie necesară pentru mântuire, adică acela care zice pe respiraţie se mântuieşte, şi cel care zice altfel nu se mântuieşte. Important e să fii angajat în rugăciunea aceasta, în metoda aceasta de curăţire a sufletului. Bineînţeles că lucrul acesta nu trebuie să-l facă cineva care este angajat în alte lucrări în care e solicitată mintea”, se arată în cartea sa „Veniți de luați bucurie”.
Ce efecte are rugăciunea inimii
Se spune că rugăciunea inimii are puterea de a-și spăla de păcate pe cei care rostesc această rugă scurtă, dar puternică. Din același motiv contează și felul în care este rostită, pentru ca efectul său să fie dus la capacități maxime, însă nu este o condiție.