Cât costă acum să-ți iei chirie în București! Prețurile au crescut cu 25%
Peste tot se vorbește despre scumpirile care au acaparat România. Prețurile sunt în continuă creștere, iar chiriile au crescut considerabil și ele. Este un lucru extrem de îngrijorător, mai ales pentru studenții care se reîntorc la facultate în București și trebuie să se descurce cu banii rămași după ce plătesc chiria. Cât a ajuns să coste chirie în București în momentul de față.
- Prețurile continuă să crească
- Cât costă o chirie în București
Prețurile cresc, iar salariile rămân la fel de mici. Este o problemă majoră pentru întreaga populație a României, iar studenții sunt grav afectați de aceste scumpiri. Chiriile au crescut cu 25% față de anul trecut, iar o garsonieră poate fi închiriată cu peste 300 de euro pe lună, în timp ce pentru un apartament cu două camere chiria este cu mult peste 450 de euro.
Cât costă chiriile în București
Nici înainte nu era deloc ușor să locuiești cu chirie, dar acum este cu atât mai greu. Prețurile chiriilor din București au explodat, iar studenții sunt în căutare de locuințe, deoarece se reîntorc la facultate, iar chiria este singura lor variantă. Un student spune că a găsit o garsonieră de închiriat la prețul de 500-600 de euro într-o zonă mai sigură din București, în timp ce în zonele mai rău famate prețul este de 300-400 de euro.
‘’Sincer, pentru nivelul meu de buget, cam ridicate. Am gasit un fel de garsoniera la 500-600 de euro, cel mai ieftin, într-un bloc nou, zona mai sigură, iar așa prin oraș, undeva la 3-4 sute de euro, la condiții minime de existență’’, ‘’Jalnic, vă spun sincer. Să îți permiți să stai într-o chirie acum trebuie să ai un salariu de 4 mii de lei. Am cunoștințe care stau cu 400 de euro într-o garsonieră (...) în Bragadiru, adică Ilfov’’, sunt doar două dintre recenziile a mii de studenți în căutare de chirii în București.
Cu toate acestea, experții în imobiliare susțin că oferta a scăzut, în condițiile în care sunt foarte mulți proprietari care au cumpărat locuințe pentru a le închiria. Aceștia susțin că rata unei locuințe poate depăși cu mult suma primită de la chiriași.
‘’Avem scumpiri accentuate la garsoniere, dar și la apartamentele cu 2 camere. Avem creșteri de aproximativ 25% pentru chirii indiferent că vorbim de locuințe vechi sau noi. A scăzut și apetitul pentru achiziție. Principalul motiv ar fi un blocaj pe piața bancară, vorbim de ROBOR mare, de inflație, de credite acordate mai greu. Ar fi și un factor cu privire la stocul de apartamente pe care le deține la momentul de față Bucureștiul. Vorbim de autorizații într-un număr mult mai mic decât anii trecuți’’, spune Cosmin Ghiță, manager de vânzări în imobiliare.