Cât de predispuse sunt persoanele cu părul lung sau cu barba mare să se infecteze cu noul coronavirus
Un studiu recent arată că persoanele care obișnuiesc să își lase părul lung sau barba mare sunt mai predispuse la infectarea cu noul coronavirus, mai ales dacă ating suprafețe contaminate și nu se spală temeinic.
- Persoanele cu părul lung sunt mai predispuse la infectare
- Ce trebuie să facă acestea pentru a se proteja
Studiul, apărut în publicația străină The Lancet, arată că particulele de virus supraviețuiesc pe suprafețe din plastic sau oțel timp de până la patru zile. Chiar și așa, ideal ar fi ca cei care au părul mare să nu renunțe la acesta pentru a se proteja de virus, ci doar să acorde o atenție mai mare igienei.
Părul lung și barba mare sunt periculoase?
Ipoteze sunt pe cât de simple, pe atât de ușor de probat. Particulele microscopice de virus prezente în aer, pe suprafețe și în spații închise pot ajunge cu ușurință în părul lung lăsat liber sau într-o barbă crescută, însă posibilitatea de contaminare nu este la fel de mare ca în cazul în care o persoană ar atinge o clanță contaminată iar apoi ar face contact cu ochii, gura sau nasul.
„Ştim bine că mâinile curate ne scapă de virus, dar rezistă şi la nivelul unghiilor şi la nivelul părului, mai ales dacă vorbim de păr lung şi barbă, dar e foarte interesant că riscul mai mare este dacă vorbim de peria de păr, pentru că particulule virale pot să rămână pentru interval destul de lung de timp, altfel spus peria ar trebui curăţată destul de corect, se vorbeşte chiar în studii de 2-3 zile. Aceste particule virale pot să rămână într-un interval de timp, la nivelul părului, la nivelul unghiilor”, spune dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, potrivit Mediafax.
Astfel, cea mai eficientă metodă de protejare o reprezintă spălarea mâinilor de fiecare dată după ce s-a atins o suprafață din afara casei și purtarea măștilor de protecție în spațiile deschise și aglomerate.