Ce este Săptămâna Albă înainte de începerea Postului Paștelui. Care sunt alimentele permise în această perioadă
În Săptămâna Albă creștinii se pregătesc de începerea Postului Paștelui. Creștinii pot să consume lactate, ouă și pește, dar nu se va consuma carne în aceste zile. Începând cu ziua de miercuri, până în ultima miercuri din post, se rostește rugăciunea Sfântului Efrem Sirul
- Ce este Săptămâna Albă, perioadă înainte de Postul Paștelui
- Alimentele pe care le putem mânca acest timp
Postul Paștelui este considerat cel mai greu de peste an, dar și cel mai lung, având 40 de zile. Creștinii se pregătesc spiritual și fizic pentru învierea Mântuitorului. În săptămâna anterioară postului, creștinii pot să consume ouă, lapte, brânză și pește inclusiv miercuri sau vineri. În aceste zile nu se va consuma carne, la fel ca în cele 40 de zile.
Ce este Săptămâna Albă
Săptămâna Albă are un sens profund pentru toți creștinii. Conform preoților, această perioadă îi pregătește pe credincioși pentru zilele de post care urmează. În acest timp se fac slujbe la biserică, cântări la strană sau rânduielile specifice perioadei. Începând cu miercuri din Săptămâna Albă, până în ultima miercuri din post, se va rosti rugăciunea Sfântului Efrem Sirul - Doamne și Stăpânul vieții mele, alături de metanii.
Postul Paștelui începe pe 27 februarie, iar creștinii ce aleg să-l țină până la sfârșit, vor avea 40 de zile în care vor evita alimentele provenite de la animale, renunță la vicii, se pregătesc pentru învierea Mântuitorului Iisus Hristos și fac fapte bune pentru semenii lor. Paștele se sărbătorește pe 16 aprilie.
Această săptămână ne amintește și de primi oameni în Rai, când, nu se consuma carne. După căderea în păcat, se începe consumul de carne și al sângelui. Ne putem referi și la starea noastră cea dintâi, când ne aflam în Împărăția Cerurilor.
Vasele în care s-a gătit mâncare de dulce se spală
Gospodinele vor spăla vasele în care s-a gătit mâncare de dulce, inclusiv tacâmurile sau polonicele. Marțea se recomandă consumul de brânză, obicei lăsat din popor. Miercuri și vineri nu se ține Sfânt Litueghie, ci Utrenia, Ceasurile și Obednița, ele fiind zile aliturgice.
Ultima zi a săptămânii este denumită și “Duminica izgonirii lui Adam din Rai”, moment ce marchează ziua în care strămoșii noștri au încălcat postul dat de Dumnezeu. Creștinii își cer iertarea de la Dumnezeu pentru a începe postul împăcați.
Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul - Doamne și Stăpânul vieții mele
„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. (o metanie)
Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău. (o metanie)
Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin. (o metanie)
Și după rugăciunea aceasta, se zic aceste patru stihuri, iarăși în trei stări, cu 12 închinăciuni:
Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului. (o închinăciune)
Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul. (o închinăciune)
Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuiește-mă. (o închinăciune)
Fără de număr am greșit, Doamne, iartă-mă. (o închinăciune)
Și pe urmă, iarăși rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, toată, cu două închinăciuni, și la sfârșit cu o metanie mare: Doamne și Stăpânul vieții mele…”