Cum recunoști o roșie tratată cu chimicale. Așa nu mai ești păcălit când le cumperi de la piață sau supermarket
Publicat pe 22.06.2022 la 12:47 Actualizat pe 22.06.2022 la 13:37
De fiecare dată, atunci când mergem la supermarket sau în piață, ne dorim să cumpărăm produse naturale, care să aibă un gust bun. De cele mai multe ori, foarte multe legume sunt tratate cu tot felul de substanțe chimice. Iată cum puteți deosebi roșiile tratate cu chimicale de cele care au fost crescute în mod natura
- Cum recunoști o roșie tratată cu chimicale
- Așa nu mai ești păcălit când le cumperi de la piață sau supermarket
Nu de puține ori, după ce cumpărăm roșii care arată extrem de bine, ajungem cu ele acasă, și suntem dezamăgiți de gust. De câte ori ați cumpărat roșii care arătau extrem de bine, însă gustul lăsa de dorit?
Cum recunoști o roșie tratată cu chimicale
Roșiile tratate cu chimicale sunt nocive și pentru sănătate, și nici nu au gust deloc. În general, roșiile au nevoie de o perioadă cuprinsă între 90 și 150 de zile de la plantare, până când se coc și sunt bune pentru consum. Mulți hibrizi cultivați în România au durata de coacere de 100-120 de zile de la plantare.
Academicianul doctor Victor Lăcătuş a explicat care sunt primele semne că o roșie a fost tratată cu chimicale.
”Primul simptom este că pe fructul verde și chiar maturat, pe plantă, în dreptul codiței se văd sepalele florii uscate. În cazul în care s-a aplicat 2,4 D, acelea rămân, dar trebuie să spunem că niciun producător nu va duce roșia la piață cu sepalele. În partea apicală a fructului de regulă se concentrează auxine, un grup de substanțe care stimulează creșterea și dezvoltarea. Odată ce a fost stimulat cu 2,4 D, floarea prinde fructul și fructul crește și evităm o altă manifestare a condițiilor climatice, ca fructul să rămână mic. Faptul că mucronul este mai mare sau mai mic, el poate fi explicat pur și simplu printr-un dezechilibru între substanțele biostimulatoare care favorizează creșterea fructului și condițiile de mediu.”, a declarat dr. Victor Lăcătuș citat de agromedia.ro.
Alte semne care arată că roșia a fost crescută cu substanțe chimice:
Tot academicianul doctor Victor Lăcătuş spune că mulți cultivatori de roșii se grăbesc să aibă producție bogată , așa că folosesc 2,4 D ca biostimulator, un erbicid care nu este permis în Uniunea Europeană pentru că, folosit în cantități mari, este foarte toxic. Iată alte câteva semne care demonstrează că roșiile au fost crescute folosindu-se substanțe chimice.
- fructul nu are semințe;
- în interiorul roșiei se găsește un țesut gelatinos verde;
- pulpa exterioară formează un cerc alb, lemnos;
- semințele sunt dispuse neconform;
- pulpa este vâscoasă;
Citește și Ce se întâmplă dacă speli roșiile și castraveții cu bicarbonat de sodiu. Observi imediat diferența