Cum se scrie: ”Iisus” sau ”Isus”. Care este varianta corectă
Tot mai mulți români se întreabă cum se scrie corect numele Mântuitorului. Într-adevăr, pe Internet, poate chiar și la televizor, apar versiuni diferite, însă nu doar versiunile sunt diferite, ci și părere specialiștilor în domeniu. Iată care ar fi, de fapt, versiunea corectă, pe care trebuie să o folosești!
- Cum se scrie corect
- Ce spun experții
- Ce variantă să folosești
Diferența dintre ”Isus” și ”Iisus” poate fi chiar un subiect aprins de discuție. Ani la rând, atât specialiștii, cât și oamenii de rând, s-au ”certat” pe această temă și au încercat să aducă argumente împotriva celuilalt.
Cum se scrie: ”Iisus” sau ”Isus”
Spre surprinderea tuturor, iată că ambele forme sunt acceptate ca fiind corecte. Cu toate acestea, prima formă care se găsește în dicționar este cea mai recomandată, în cazul nostru Isus, cu un singur ”i”.
Biserica recomandă forma Iisus, iar cei mai mulți dintre creștini folosesc această variantă. Pe de altă parte, unii sunt de părere că nu are neapărat mare importanță cum scriem numele Mântuitorului, deoarece credința este mult mai importantă.
În alte zone, se mai face afirmaţia că Isus înseamnă măgar și că această formă ar fi, de fapt, o blasfemie.
”Scrierea „Iisus” este justificată de principul tradiției și impusă în tipăriturile oficiale ale Bisericii Ortodoxe Române și adoptată prin consens tacit de un larg spectru al pieței publicațiilor. Scrierea „Isus” este preferată de catolici și neoprotestanți și are la bază o aplicare riguroasă a principiului fonematic al ortografiei românești (adică scrierea reproduce pronunțarea)”, a afirmat Eugen Munteanu, profesor de la Catedra de Limbă Română și Lingvistică Generală a Facultății de Litere (Univeristatea Al. I. Cuza din Iași), potrivit bisericaadonai.ro.
Ce spune Biblia despre numele predestinate
Biblia acordă o atenție deosebită numelor. În fiecare pagină a Sfintei Scripturi se poate observa faptul că numele au o valoare și un sens semnificative și că spun ceva specific despre caracterul cuiva.
Dovada este momentul când Dumnezeu schimbă unui escroc, Iacov, în Israel (cel care se luptă cu Dumnezeu), dar și în Noul Testament, când Isus schimbă numele lui Simon în Petru, adică „stâncă”.
Un alt subiect de discuție în rândul creștinilor este anul nașterii lui Iisus Hristos.
Matei a susținut că Isus s-a născut cu aproximativ doi ani înainte de moartea lui Irod cel Mare (4 î.Hr.), în timp ce Luca a susținut că s-a născut în timpul guvernatului lui Quirinus în Siria (6 î.Hr.).