Guvernul României vine cu un nou scenariu: 1.600 de cazuri pe zi, în luna august/ FOTO
Previziuni sumbre în ceea ce privește evoluția cazurilor de COVID-19. Deși specialiștii prevedeau inițial, în jur de 800 de noi cazuri pe zi, în luna ce urmează, iată că acum numărul s-a dublat. Potrivit noilor date statistice, în august ne putem aștepta chiar la 1.600 de îmbolnăviri, în fiecare zi.
- Noi prognoze de la Guvernul României, în privința evoluției pandemiei.
- Un nou val de îmbonăviri, așteptat în luna august.
- ne așteptăm chiar și la 1.600 de cazuri pe zi.
Noile date statistice sunt consemnate în nota de fundamentare a hotărârii de guvern, prin care a fost prelungită starea de alertă. Cifrele sunt tot mai îngrijorătoare. Astfel, chiar din prima săptămână a lunii august, România s-ar putea confrunta cu 1.600 de cazuri noi de COVID-19, într-o singură zi.
„Luând în considerare diferite cifre medii constante de cazuri confirmate pentru următoarea perioadă și ținând cont de absența legislației în domeniu pentru aplicarea măsurilor specifice de limitare a răspândirii infecției poate fi influența viteza de evoluție, în special în contextul estival în care se creează aglomerații în zone turistice răspândite pe tot teritoriul național ne putem aștepta la o dublare a numărului de cazuri noi la 12-14 zile. Începând de la jumătatea lunii iunie, evoluția cazurilor noi confirmate a urmat o rata de reproducere supraunitara. Menținerea acestui trend de evoluție a situației ar putea să 5 ducă la atingerea unui număr zilnic de cazuri între 1200-1600 la jumătatea lunii august.”, se arată în document.
În prima parte a documentului este prezentată „evoluția cazurilor”, de la începutul pandemiei, până în prezent.
„Așa cum rezultă din analiza Institutului Național de Sănătate Publică prezentată și în graficul de mai jos, evoluția cazurilor active a urmat un trend puternic ascendent de la începutul lunii martie până la sfârșitul lunii aprilie. Primul vârf a fost atins la data de 29 aprilie 2020, dată la care era înregistrat un număr de peste 8200 de cazuri active, perioada imediat următoare fiind caracterizată de o pantă descendentă alungită, până la data de 2 iunie, când începe să se constate o ușoară creștere, care devine accentuată începând cu data de 16.06.2020 și continuă și în prezent.”, scrie în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.
De asemenea, a fost analizat impactul socio-economic, în baza căruia au fost decise restricțiile de-a lungul perioadei de pandemie.
„Această criză a avut consecințe nu doar în planul sănătății individuale, vizibile în numărul de cazuri și decese, dar și în planul economic și social, prin măsurile de distanțare socială și restricționare a activității economice în unele sectoare. În urma efortului comun și coordonat al populației României, al mediului de afaceri, al societății civile și al instituțiilor publice centrale și locale, implicate în această acțiune, se înregistrează o evoluție favorabilă a epidemiei. In urma deciziilor de relaxare, etapa I - de la 15 mai, etapa a II-a - de la 1 iunie, etapa a III-a - de la 15 iunie, etapa a IV-a - de la 1 iulie, au rămas în vigoare restricțiile de zbor spre și dinspre unele state, restricții pentru restaurante care funcționează în spații închise, locuri de joacă sau săli de jocuri, restricții privind participarea unui număr determinat de persoane pentru evenimente private organizate în spatii închise și deschise, restricții pentru organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise.”, mai notează documentul.
Puteți citi documetul întreg aici.